Spis treści:
Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw
Mogłoby się zdawać, że zima oznacza odpoczynek od pracy w ogrodzie. O tej porze roku musimy jednak pamiętać o kilku obowiązkach, a jednym z najważniejszych jest przygotowanie gleby pod uprawę warzyw. O ziemię na grządkach trzeba się zatroszczyć, zanim przyjdzie wiosna i będziemy gotowi na wysiewy pierwszych roślin. Czas, który poświęcimy teraz na poprawę jakości gleby, wynagrodzą nam większe i zdrowsze plony z przydomowego warzywnika.
Warzywa najlepiej rosną w glebie, która ma strukturę gruzełkowatą, czyli nie jest ani zbita, ani przesadnie luźna. Ponadto powinna mieć dobrą zdolność do zatrzymywania wody i co najważniejsze – musi być bogata w składniki odżywcze oraz materię organiczną. Żyzna, obfitująca w próchnicę ziemia gwarantuje właściwe warunki wzrostu roślinom, co przekłada się na bardziej satysfakcjonujące zbiory.
Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw powinniśmy rozpocząć już jesienią. Wtedy wysiewamy na grządkach poplony (tzw. zielone nawozy), stosujemy inne nawozy organiczne, przekopujemy i wapnujemy ziemię, aby wyregulować jej odczyn. Jakość podłoża w warzywniku możemy podnosić również później, gdy trwa zima. Pamiętajmy jednak, aby konieczne zabiegi wykonywać w czasie odwilży, gdy gleba nie jest zamarznięta.
Przeczytaj również: Zimowy zbiór warzyw. Jakie warzywa są odporne na mrozy i mogą zimować w gruncie?
Jak poprawić jakość gleby w zimie?
Zima to doskonały czas na użyźnienie gleby w warzywniku i wykonanie prostych zabiegów, które poprawią jej strukturę. W ten sposób odpowiednio przygotujemy ją pod uprawę roślin w rozpoczynającym się sezonie. O tej porze roku warto stosować naturalne nawozy, które nie tylko wzbogacą podłoże w cenne pierwiastki i materię organiczną, ale równocześnie zwiększą aktywność żyjących w nim mikroorganizmów.
Zanim wysiejemy warzywa, zadbajmy o jakość gleby na grządkach. Fot. mariiaboiko/123RF.com
Jak poprawić jakość gleby w zimie? Podpowiadamy, co warto zastosować:
- Kompost – jeśli otrzymaliśmy już własny nawóz, rozsypmy go na grządkach zimą. Jeżeli jednak jeszcze go nie mamy, możemy zakupić gotowy kompost w workach w sklepie ogrodniczym;
- Resztki kuchenne – pozostałości owoców, obierki warzyw, fusy kawy i herbaty oraz inne odpadki organiczne z kuchni warto wyrzucać na glebę. Zanim to zrobimy, resztki starannie rozdrabniamy, dzięki czemu szybciej się rozłożą;
- Biohumus – w stosunkowo ciepłe dni podlewamy nim grządki, aby wzbogacić glebę w mikroorganizmy i składniki odżywcze korzystne dla roślin;
- Ściółka – po zastosowaniu kompostu, resztek kuchennych i biohumusu, przykrywamy glebę naturalną ściółką. Doskonale sprawdzi się gruba warstwa słomy, suchych liści bądź kora sosnowa, którą rozkładamy w słoneczny zimowy dzień. Będzie ona chronić ziemię przed utratą ciepła i wilgoci.
Wymienione wyżej zabiegi warto wykonać już w styczniu lub lutym, aby poprawić jakość gleby przed rozpoczęciem uprawy warzyw w ogrodzie.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Uprawa kapusty pekińskiej. Siew na rozsadę, do gruntu i pielęgnacja
Uprawa ziemniaków na wczesny zbiór. Jakie ziemniaki do ogrodu i na działkę