Spis treści:
Dlaczego liście cebuli i czosnku żółkną?
Cebula i czosnek są warzywami łatwymi w uprawie, jednak zdarza się, że sprawiają kłopoty. Bywają atakowane przez choroby i szkodniki, które powodują zasychanie oraz żółknięcie szczypioru. Największe szkody wyrządzają wciornastki i śmietka cebulanka, a także takie infekcje jak mączniak rzekomy czy alternarioza. Z zagrożeniami tymi należy walczyć za pomocą chemicznych lub naturalnych oprysków, np. ze skrzypu polnego.
Żółknięcie liści cebuli i czosnku nie zawsze jednak zwiastuje tak poważne problemy. Dlaczego szczypior usycha? Częstą przyczyną jest przesuszenie roślin oraz niedobór składników odżywczych w glebie – zwłaszcza azotu, magnezu i potasu. Latem lub jesienią może być też całkowicie naturalnym objawem dojrzewania cebuli i czosnku.
Warto pamiętać, że warzywa te zbieramy, gdy ok. 70% roślin na grządce ma żółknące, załamujące się liście. W zależności od momentu sadzenia i pogody termin wykopania cebuli i czosnku przypada zazwyczaj na okres od lipca do początku września. Zbiory przeprowadzamy w słoneczny dzień bez opadów, a następnie podsuszamy warzywa, dzięki czemu będą się lepiej przechowywały.
Żółknięcie liści cebuli lub czosnku nie zawsze jest powodem do niepokoju. Może świadczyć o tym, że warzywa są gotowe do zbioru. Fot. huertinadetoni/123RF.com
Przeczytaj również: Posadź tam, gdzie rosła cebula. Będziesz zaskoczony efektami
Mikstura na żółknące liście cebuli i czosnku
Jeśli liście cebuli i czosnku żółkną, zanim warzywa będą gotowe do zbioru, prawdopodobnie potrzebują zastrzyku składników odżywczych. Z nawożeniem tych roślin trzeba jednak uważać, ponieważ mają stosunkowo niewielkie potrzeby pokarmowe. Nie wszystkie nawozy się sprawdzą, ale jest prosta mieszanka, która w zaledwie kilka dni zregeneruje i wzmocni warzywa przed zbiorem.
Jak sprawić, by szczypior cebuli i czosnku szybko odzyskał zielony kolor? Przygotujmy prostą miksturę według poniższego przepisu. Potrzebne nam będą następujące składniki:
- 1 łyżka mocznika,
- 1 łyżka soli Epsom,
- 10 l wody.
Jak zrobić z nich nawóz? Mocznik oraz sól Epsom wsypujemy do wiadra z wodą, a następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Otrzymanym preparatem podlewamy żółknący czosnek oraz cebulę nie częściej niż raz na 2 tygodnie, aż do ustania objawów. Zamiennie możemy też wykorzystać go jako oprysk w pochmurny, bezwietrzny dzień.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Naturalny oprysk ochronny na pomidory. Zaraza nie atakuje, a owoce są zdrowe, duże i soczyste
Marchewka rośnie długa, ale cienka. Co musisz zrobić, by była gruba i bardziej soczysta?
Jak przedłużyć owocowanie ogórków? Tradycyjny domowy nawóz naturalnie je wzmocni