Spis treści:
- Co daje przycinanie porzeczek?
- Kiedy najlepiej przycinać porzeczki?
- Jak przycinać porzeczki czarne, a jak białe i czerwone?
Co daje przycinanie porzeczek?
Porzeczki to jedne z najchętniej uprawianych krzewów owocowych w naszych przydomowych ogródkach. Zebrane z nich owoce doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia czy przyrządzania smakowitych przetworów. Niestety, nie doczekamy się obfitych plonów, jeśli zaniedbamy krzewy porzeczek i przestaniemy je regularnie przycinać. To właśnie odpowiednie skrócenie pędów decyduje o tym, jak dużo owoców zbierzemy w sezonie.
Przycinanie porzeczek wpływa nie tylko na obfitość i wielkość plonu, ale również na kondycję roślin. Zadbane krzaczki są bardziej odporne na choroby oraz ataki szkodników, lepiej się rozkrzewiają, a także bujniej kwitną. Pierwsze cięcie powinniśmy wykonać tuż po posadzeniu, dzięki czemu rośliny się wzmocnią i dobrze ukorzenią. Z kolejnymi zabiegami zasadniczymi musimy się wstrzymać aż do czwartego lub piątego roku od momentu założenia uprawy (w tym czasie usuwamy wyłącznie chore lub uszkodzone pędy). Od tej chwili porzeczki powinniśmy przycinać co roku.
Przycinanie porzeczek gwarantuje większe plony. Fot. CanvaPro
Przeczytaj również: Rozmnażanie porzeczek przez sadzonki zdrewniałe. Szybka i skuteczna metoda na większe uprawy
Kiedy najlepiej przycinać porzeczki?
Porzeczki, zarówno czarne, jak i kolorowe, możemy przycinać w dwóch terminach: na przedwiośniu oraz pod koniec lata, po zbiorach. Większość ogrodników decyduje się jednak na cięcie krzaków po zimie. Istotne jest, aby zabieg przeprowadzić przed rozpoczęciem okresu wegetacji. Jeśli będziemy zwlekać zbyt długo i wykonamy go dopiero na wiosnę, zaszkodzimy roślinom. Podczas cięcia spowodujemy rany, przez które wycieknie mnóstwo soków, a krzaki osłabną. Z tego powodu luty i początek marca wskazywane są jako najlepszy termin przycinania porzeczki.
Porzeczki można przyciąć przed wegetacją lub po zbiorach. Fot. CanvaPro
Jak przycinać porzeczki czarne, a jak białe i czerwone?
Na co warto zwrócić uwagę, przycinając porzeczki? Przede wszystkim na narzędzia, które powinny być dobrze naostrzone i zdezynfekowane. Nie możemy rozgniatać pędów ani tworzyć poszarpanych ran podczas ich skracania, ponieważ w ten sposób ułatwimy wnikanie patogenów do tkanek roślin. W przypadku wieloletnich krzewów cięcie powinniśmy powtarzać co roku. Warto pamiętać, że porzeczki czarne skraca się inaczej niż białe i czerwone.
- Przycinanie porzeczek czarnych – od czwartego roku po posadzeniu wycinamy z krzewu najstarsze pędy – skracamy je tuż nad ziemią, zostawiając wyłącznie 5-6 pędów jednorocznych, 3-4 dwuletnich i 3-4 trzyletnich. Warto zrobić to w ten sposób, ponieważ porzeczki czarne najlepiej owocują na młodych pędach. Podczas zabiegu pozbywamy się też wszystkich uszkodzonych i porażonych chorobami łodyg;
- Przycinanie porzeczek kolorowych (białych i czerwonych) – od piątego roku po posadzeniu tniemy krzaki w taki sposób, aby na roślinach pozostało od 3 do 5 silnych pędów z każdego roku, ponieważ kolorowe porzeczki dobrze owocują również na starych pędach. Młode, jednoroczne pędy musimy dodatkowo skrócić do ½ ich długości (pozostawiamy od 3 do 5 pąków). Podobnie jak w przypadku porzeczek czarnych, usuwamy z rośliny chore i uszkodzone łodygi.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Jakie rośliny przycinać w lutym? Jak przycinać krzewy owocowe i ozdobne?
Oprysk mocznikiem po zimie na zwiększenie plonów. Jak i co nim pryskać?
Zrób już teraz, na wiosnę nie będzie problemu z kretami i nornicami