fot. Pixabay.com
Jak wysiewać rzodkiewkę?
Rzodkiewka to najłatwiejsze do uprawy i najszybciej rosnące warzywo. Równie dobrze czuje się w ogrodzie jak na balkonie. Możemy sadzić je w doniczkach i pojemnikach wraz z innymi warzywami typu pomidory, cebula, czy sałata. Rzodkiewki dobrze rosną w miejscach słonecznych, lub lekko zacienionych.
Jak sadzić rzodkiewki?
1. Pojemnik nie może być zbyt płytki – wysokość min. 10 cm.
2. Najlepsza będzie przepuszczalna, piaszczysta ziemia, z warstwą drenażu – aby nie zalewać korzeni.
3. Nie możemy sadzić ich zbyt gęsto, aby korzeń dobrze się wykształcił – idealna odległość to ok. 6-8 cm.
4. Nasiona siejemy bezpośrednio do ziemi – nie musimy robić rozsady, na głębokość ok. 1 cm.
5. Rzodkiewki nie wymagają nawożenia.
6. Podlewamy je co 3-4 dni, w cieplejsze dni częściej.
7. Odmiany letnie sadzimy od połowy kwietnia do początku września, najlepiej co trzy tygodnie. Odmiany zimowe natomiast najlepiej jest sadzić od końca lipca do września, również co trzy tygodnie.
fot. Pixabay.com
Kiedy zbierać rzodkiewkę?
1. Rzodkiewki rosną dość szybko – ok. 30 dni.
2. Aby cieszyć się świeżymi rzodkiewkami przez cały rok, możemy sadzić je co 2-3 tygodnie.
Rady - jak uprawiać rzodkiewkę na balkonie
1. Należy kontrolować wilgotność ziemi. W zbyt suchym podłożu rzodkiewki przestają rosnąć, w zbyt wilgotnym korzenie mogą gnić i chorować.
2. Kiedy rzodkiewka będzie miała już duże liście można kilka zerwać. Uważajmy jednak, by pozostawić kilka liści, bo zamiast skupić się na korzeniach, roślina będzie starała się odbudować liście.
3. Jeśli wyrosną gęściej, należy je przerwać (czyli wyjąć te, które mogą przeszkadzać we wzroście innym). Zbyt ciasno posadzone rzodkiewki nie wykształcają dużych korzeni.
4. Warzywa na tym samym stanowisku można uprawiać co 3 lata. Siane częściej mogą chorować. Warto więc zmieniać glebę w skrzyniach i donicach.
5. Rzodkiewki nie powinny rosnąć zbyt długo, bo mogą być niesmaczne.
Jaką rzodkiewkę uprawiać w domu - najlepsze odmiany
Redhart - odmiana letnia, kulista, duża, o białej skórce i czerwonym miąższu. Charakteryzuje się orzechowym posmakiem.
Fiesta - odmiana wczesna, kulista, karminowo-czerwona. Ma wyjątkowo delikatny w smaku miąższ.
Krakowianka - wczesna odmiana o korzeniach przybierających barwę czerwoną z białymi końcami. Kulista, odporna na parcenie.
Carmen - odmiana całoroczna, kulista, czerwona, łagodna w smaku. Jej zaletą jest odporność na pękanie i parcenie.
Silesia - wczesna odmiana do uprawy w miejscach słonecznych. Ma wydłużone, walcowate, karminowe korzenie o długości do 5 cm. Wyjątkowo soczysta.
Sopel lodu - odmiana późna, o długim okresie wegetacji wynoszącym nawet do 60. dni. Ma białe, długie korzenie osiągające 12 cm. Wyjątkowo ostra w smaku.
Agnieszka Śliwińska/Deccoria.pl