Spis treści:
- Na co chorują pomidory?
- Jak działa jodyna w ogrodzie?
- Jak działa jodyna na pomidory? Wady i zalety
- Jak zrobić bezpieczny oprysk z jodyny na pomidory?
Na co chorują pomidory?
Pomidory, czy to te uprawiane w gruncie, czy pod osłonami, są wyjątkowo podatne na różnego rodzaju choroby. Brak odpowiedniej profilaktyki, ostry klimat czy niewłaściwa uprawa sprawiają, że grzyby, bakterie czy insekty atakują warzywo. Na co chorują pomidory?
Bez wątpienia najgroźniejsza choroba pomidora to zaraza ziemniaczana pomidora. W sprzyjających warunkach potrafi w ciągu kilku dni zniszczyć całe plantacje. Objawia się brunatnymi, szybko powiększającymi się plamami na liściach, łodygach i owocach. Na dolnej stronie liści można zaobserwować delikatny, biały nalot, czyli zarodniki grzyba.
Inna częsta choroba w naszym klimacie to szara pleśń pomidora. Często atakuje w warunkach wysokiej wilgotności. Powoduje powstawanie brunatnych, wodnistych plam, które szybko pokrywają się szarym, pylącym nalotem. Atakuje nie tylko liście i łodygi, ale także owoce. Na co chorują pomidory jeszcze?
Równie niebezpieczna jest także alternarioza pomidora. Typowa choroba liści, choć w skrajnych przypadkach może też atakować pędy i owoce. Wywołuje ją grzyb Alternaria solani. Objawami tej choroby pomidora są ciemnobrunatne plamy na liściach, często z żółtymi obwódkami, które mogą się zlewać i prowadzić do obumierania liści. Na owocach widoczne są lekko zagłębione plamy, które mogą być pokryte czarnym nalotem.
W czasie produkcji roszady pomidory może zaatakować bakteryjna cętkowatość. Objawia się małymi, ciemnobrązowymi plamkami z żółtą obwódką, które pojawiają się na liściach i owocach. Równie częsta jest mozaika pomidora. Charakterystyczne jej objawy to przebarwienia liści, karłowatość roślin czy deformacje owoców. Wirus jest bardzo trwały i może utrzymywać się w glebie oraz resztkach roślinnych przez długi czas.
Pomidory uprawiane w gruncie czy pod osłonami są wyjątkowo podatne na różnego rodzaju choroby, m.in. na zarazę ziemniaczaną. Fot. Yevhenii Orlov/CanvaPro
Jak działa jodyna w ogrodzie?
Jodyna w ogrodzie może mieć kilka zastosowań. Produkt dostępny jest w każdej aptece i możemy go dostać w postaci spirytusowego roztworu jodu, który znany jest z antyseptycznych właściwości. Na co dzień przydaje się więc na otwarte rany, jednak jodyna w ogrodzie może sprawdzić się pod postacią nawozu. Nie tylko skutecznego, ale także taniego. Jak działa jodyna w ogrodzie? Można wykorzystać ją do:
- ochrony przed szkodnikami
- przyspieszenia wzrostów roślin
- ochrony korzeni
- zwiększenia plonów
Co jeszcze istotne, jodyna eliminuje szkodliwe grzyby i bakterie. Może być więc remedium na mączniaka atakującego ogórki, ale także porzeczki czy dynie. Jodyna możne być także wykorzystywana do podlewania kwiatów i jednoczesnego ich wzmacniania. Warto również pamiętać, że reakcją roślin na jod jest ich przyspieszony wzrost. Dobrze przeprowadzone nawożenie tym pierwiastkiem umożliwia otrzymanie bujniejszych upraw i w konsekwencji bogatszych zbiorów.
Przeczytaj również: Wsyp do dołków przy sadzeniu. To sekret dobrze nawodnionych i odżywionych pomidorów
Jak działa jodyna na pomidory? Wady i zalety
Jak wspomnieliśmy, jod może wpływać na ograniczenie rozwoju patogenów grzybowych, m.in. dzięki utleniającemu mechanizmowi działania. Działa na struktury białkowe i enzymy patogenów, uszkadzając je w nieodwracalny sposób. To sprawia, że jodyna działa także na pomidory. Może być skuteczna w ochronie, chociażby zarazy ziemniaczanej.
Warto jednak pamiętać, że jodyna na pomidory nie sprawi, że rozwój patogenu zostanie zatrzymany. Szczególnie jeśli mowa o zarazie ziemniaczanej. Trzeba podkreślić, że jodyna działa powierzchniowo. Nie wnika więc do wewnątrz pomidora, ma także ograniczony czas aktywności. Nie zawsze będzie więc stuprocentowo skuteczna. Jeżeli już zdecydujemy się na jodynę w ogrodzie, to warto także pamiętać, że nie należy łączyć jej z innymi środkami ochrony roślin.
Jodyna nie jest szkodliwa dla środowiska, niemniej należy stosować ją w odpowiednich dawkach. To dlatego, że nadmierne stężenie jodyny jest niebezpieczne dla roślin, może poparzyć liście, pędy czy kwiaty. Trzeba więc zachować odpowiednią ostrożność.
Pierwszy oprysk z jodyny najlepiej wykonać, gdy rośliny osiągną około 20–25 cm wysokości. Fot. krrad/123RF.com
Jak zrobić bezpieczny oprysk z jodyny na pomidory?
Oprysk na pomidory z jodyny nie jest skomplikowany do zrobienia. Sposobów jest co najmniej kilka, wszystkie jednak są do siebie pod kątem skuteczności. Najszybszy oprysk z jodyny na pomidory to wymieszanie 10 litrów wody, 15 kropli jodyny i litra odtłuszczonego mleka. Jak stosować oprysk z jodyny? W tym przypadku należy spryskać pomidory dwa-trzy razy w odstępie dwóch tygodni pomiędzy kolejnymi dawkami. Pierwszy oprysk najlepiej wykonać, gdy rośliny osiągną około 20–25 cm wysokości i mają wykształcone 4–6 liści właściwych.
Inny bezpieczny oprysk z jodyny na pomidory to kombinacja wykorzystująca krochmal. Do przygotowania oprysku na pomidory potrzebne będą dwie szklanki wody, szklanka deszczówki, 2 ml jodyny, 3 ml octu 10 proc. oraz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Wystarczy połączyć ze sobą te składniki i zastosować oprysk na pomidory.
Oprysk z jodyny znacznie częściej stosuje się na rośliny, u których występują już symptomy choroby. Jednak, jak wspomnieliśmy, w przypadku zarazy ziemniaczanej doraźne zwalczanie jodyną może nie być wystarczające. Tym samym należy je łączyć z tradycyjnymi metodami.
Źródło: Deccoria.pl
Przeczytaj również:
Sadzenie pomidorów po 15 maja. Co dać pod korzeń, żeby dobrze rosły i plonowały?
Nie sadź obok pomidorów. Będą słabo rosły, mogą chorować
Pomidory bez chemii na cały sezon. Duże, soczyste i zdrowe owoce – kompleksowy PORADNIK