Spis treści:
- Dlaczego przerywanie warzyw jest konieczne?
- Które warzywa trzeba przerzedzić?
- Przerywanie warzyw – krok po kroku
- Odległości między warzywami
Dlaczego przerywanie warzyw jest konieczne?
Przerywanie warzyw, zwane też przerzedzaniem wschodów jest niezbędnym zabiegiem, który pozwala stworzyć odstępy między poszczególnymi okazami, zapewniające im swobodne rozrastanie się oraz obfity plon.
Wynika to z tego, że wszystkie gatunki roślin do prawidłowego rozwoju wymagają uprawy w określonej odległości. To dzięki temu mogą się zdrowo rozrastać i nie konkurować z innym okazem o składniki odżywcze i wodę. W zbyt gęstej rozstawie cierpiałyby nie tylko rośliny korzeniowe, ale także te liściowe. Najlepiej byłoby wysiewać nasiona w odpowiedniej odległości, jednak nie jest to tak proste, jak mogłoby się wydawać.
Nasiona są niezwykle drobne, ponieważ 1000 sztuk nasion np. marchwi czy sałaty waży nieco ponad 1 g. Z tego powodu najczęściej nasiona sieje się w rzędzie i dopiero po wschodach przerzedza się je, aby miały odpowiednią ilość miejsca. Jest to właśnie zabieg nazywany przerywaniem. Wobec tego można określić, że jest to po prostu wyrwanie z ziemi nadprogramowych egzemplarzy dla stworzenia dogodnych warunków rozrostu dla reszty okazów.
Zabieg jest stosowany kilka razy w sezonie, gdy warzywa wzeszły za gęsto. Jest on niezwykle ważny, ponieważ zbyt duże zagęszczenie warzyw na grządkach skutkuje tym, że plony będą mizerne.
Przeczytaj również: Kiedy obrywać liście pomidorów? Jak przycinać krzaki pomidorów, by plony były większe
Które warzywa trzeba przerzedzić?
Jeśli rośliny były wysiewane z rozsady do inspektu lub doniczek rozsadowych, problem szkodliwego zagęszczenia ich nie dotyczy. Przerywanie warzyw jest konieczne w przypadku tych roślin, które wysiewane były bezpośrednio do gruntu.
Oto lista warzyw, które należy przerzedzić:
- marchew,
- rzodkiewka,
- pietruszka,
- buraki,
- koper ogrodowy,
- roszponka,
- rzepa,
- salsefia,
- fenkuł,
- skorzonera,
- szpinak,
- sałata,
Bez tej czynności gęsto wysiane warzywa korzeniowe mogą rosnąć wiotkie, cienkie i niewielkie. Dotyczy to także okazów liściastych, które bez przerywania mogłyby nie wydać obfitych plonów i stać się mizerne.
Przeczytaj również: Złe sąsiedztwo warzyw. Nie sadź ich obok siebie, bo zmarnujesz plony
Przerywanie warzyw – krok po kroku
Przerywanie roślin w rzędzie to nic innego jak wyrywanie zbędnych egzemplarzy. W tym celu musimy przeprowadzić prawidłowo zabieg tak, aby nie uszkodzić pozostałych roślin. Oto jak krok po kroku przejść przez proces przerywania warzyw:
- Około 2-3 godziny przed rozpoczęciem przerzedzania warzyw musimy podlać ziemię na grządkach tak, aby była ona wilgotna, ale nie mokra. Jest to istotne, ponieważ zbyt sucha gleba może spowodować, że nie usuniemy całych roślin, a jedynie urwiemy ich części nadziemne. Natomiast jeśli ziemia będzie zbyt mokra, to rośliny będą wyrywać się całymi kępkami i ciężko będzie nam je od siebie oddzielić.
- Następnie wyrywamy zbędne warzywa. Należy robić to energicznie, ale i rozważnie. Najlepiej posłużyć się małym nożykiem, którym podważymy roślinę. Siewki wyrywamy ostrożnie, aby nie uszkodzić tych roślin, które chcemy pozostawić w ziemi, ale na tyle mocno, by usunąć zarówno część nadziemną, jak i podziemną.
- Po usunięciu zbędnych roślin należy obcisnąć ziemię wokół tych pozostałych.
- Jeśli wraz z rozwojem roślin zauważymy, że na grządce znów zrobiło się gęsto, powinniśmy powtórzyć całą procedurę.
Zabieg ten wykonywać można kilka razy w czasie sezonu wegetacyjnego. Chcąc wiedzieć, kiedy to zrobić, najlepiej będzie po prostu obserwować rośliny. Pierwszy raz za przerywanie warzyw należy zabrać się w chwili, gdy młode siewki są już na tyle duże, by dałoby się je chwycić za części nadziemne i wyrwać.
Przeczytaj również: Jak uprawiać lawendę, by kwitła przez całe lato? Pielęgnacja, rozmnażanie i właściwości lawendy
Odległości między warzywami
Odległości, które trzeba zachować między roślinami, są zależne od konkretnego gatunku. Na przykład w przypadku większości roślin korzeniowych takich jak marchew czy pietruszka wystarczy zaledwie kilka centymetrów. W przypadku, gdy korzystamy z warzyw regularnie, to wystarczająca będzie odległość 2-3 cm. Również i nasiona buraków, które przeznaczamy na botwinkę, także możemy zostawić w takiej odległości, a te które planowane są na korzenie, powinny już mieć nieco większą przerwę.
Natomiast rzodkiewkę przerywa się co 4-5 cm, a sałatę także można zostawić w takich odległościach, jednak pod warunkiem, że między rzędami odległość będzie wynosiła około 40 cm. W przypadku odmian wczesnych wystarczy odległość 20-25 cm. Salsefia najlepiej by miała stosowaną przerywkę co 7-10 cm w rzędzie.
Przeczytaj również: Budleja Dawida - król ogrodu. Najpiękniejsze odmiany, uprawa i pielęgnacja budlei