Porady ogrodnicze

Świeży obornik stosujemy w ogrodzie tylko jesienią. Potrafi zdziałać cuda, ale nie wszędzie się nadaje

Jesień to doskonały czas, by zasilić glebę obornikiem. Okazuje się jednak, że nie każdy gatunek roślin toleruje tego rodzaju nawóz. Zastosowanie rzeczonego środka w ich przypadku może poważnie odbić się na rozwoju. Jak używać świeżego obornika w ogrodzie i co konkretnie daje wykorzystanie owego nawozu? Odpowiadamy.

Świeży obornik stosujemy w ogrodzie tylko jesienią. Potrafi zdziałać cuda, ale nie wszędzie się nadaje
Obornik jest jednym z ulubionych naturalnych nawozów stosowanych przez ogrodników jesienią. Fot. alicjane/123RF.com

Spis treści:

Obornik – najlepszy naturalny nawóz

Obornik jest naturalnym nawozem składającym się z przefermentowanych ekskrementów zwierząt oraz ściółki pod postacią słomy, kory bądź trocin. Jest to środek bogaty w składniki odżywcze – zawiera zarówno mikro-, jak i makroelementy niezbędne od prawidłowego wzrostu roślin. Zawartość poszczególnych pierwiastków może się różnić w zależności od rodzaju obornika.

Wyróżniamy kilka typów obornika. Rzeczony nawóz możemy skategoryzować ze względu na sposób przetworzenia. W tym kontekście wyróżniamy obornik:

  • świeży – rzeczony obornik charakteryzuje się niejednolitą strukturą, nie jest poddawany fermentacji;
  • przekompostowany – odznacza się mniejszą zawartością amoniaku, z tego względu jest bezpieczniejszy dla roślin, proces kompostowania zwykle trwa minimum kilka miesięcy;
  • granulowany – ten obornik cechuje się wygodnym aplikowaniem, nie ma nieprzyjemnego zapachu, a ponadto można go w prosty sposób przechowywać.

Poszczególne typy obornika mogą nadawać się do nawożenia innych roślin. Wiele zależy również od rodzaju gleby – przykładowo, obornika świeżego najlepiej używać do ziemi ciężkiej i gliniastej.

Przeczytaj również: Jaki obornik stosować jesienią? Korzyści ze stosowania obornika

Rodzaje obornika

Wyróżniamy kilka rodzajów obornika ze względu na jego pochodzenie. Mowa tutaj o:

  • oborniku bydlęcym – zalecany szczególnie w przypadku podłoża piaszczystego;
  • oborniku kurzym – stosowanym zwykle jako dodatek do innych nawozów (ma pokaźną zawartość azotu);
  • oborniku świńskim – może odznaczać się wysoką zawartością soli, z tego względu stosuje się go po odpowiednim przefermentowaniu bądź w postaci granulowanej;
  • oborniku końskim – wykorzystuje się go zarówno na glebach ciężkich, jak i lekkich.

Co istotne – wyżej wymienione rodzaje obornika również można stosować w formie świeżej, przekompostowanej czy granulowanej.

Co daje nawożenie obornikiem?

Jak już zostało wcześniej wspomniane – obornik zawiera wiele składników ważnych dla rozwoju roślin. Zastosowanie rzeczonego nawozu wzbogaci glebę o ważne pierwiastki (na przykład potas), a ponadto pozytywnie wpłynie na jej strukturę. Rzeczony środek może również zapobiegać gwałtownym zmianom odczynu pH oraz zwiększa zdolność podłoża do retencji wody.

Co więcej, obecność obornika w glebie sprzyja mikroorganizmom żyjącym w ziemi. Odgrywają one kluczową rolę między innymi w rozkładzie materii organicznej czy tworzeniu próchnicy.

Świeżego obornika nie powinno się stosować bezpośrednio przed sadzeniem lub siewem. Fot.mariiaboiko/123RF.com

Jak używać świeżego obornika w ogrodzie?

Zazwyczaj świeży obornik należy rozrzucić równomiernie na danym podłożu, a następnie przemieszać z jego wierzchnią warstwą (na głębokość około 10-20 cm). Kiedy powinno się wykonać ów zabieg? Rzeczonego rodzaju naturalnego nawozu najlepiej użyć jesienią. Obornik stopniowo będzie rozkładać się przez okres zimowy, dzięki czemu wiosną rośliny będą miały lepszy dostęp do składników odżywczych.

Co ważne – świeżego obornika nie powinno się stosować bezpośrednio przed sadzeniem lub siewem. W przeciwnym razie rozwijające się korzenie sadzonek lub siewek mogą zostać poparzone.

Przeczytaj równieżStosowanie obornika jesienią – do jakich roślin go wykorzystać? Największe błędy w nawożeniu obornikiem

Jakie rośliny nie tolerują obornika?

Warto pamiętać, że niektóre rośliny mogą nie tolerować obornika. Wiąże się to z zawartością amoniaku, który może szkodzić niektórym gatunkom. Szczególnie wrażliwa jest marchew i rośliny strączkowe.

W związku z powyższym dobrze jest odłożyć sadzenie lub wysiew roślin w miejscu, w którym zastosowano obornik – przynajmniej na jakiś czas. Przykładowo – groch, pasternak czy pietruszkę można uprawiać dopiero 3 lata po oborniku. Cebulę, bób, buraki, rukolę, seler czy rzodkiew – 2 lata po oborniku. Z kolei brokuły, czosnek, ogórki, paprykę, jarmuż, pomidory czy ziemniaki – rok po oborniku.

Źródło: Deccoria.pl

Przeczytaj również:

Nawożenie ogrodu obornikiem. Jak przygotować i stosować płynny nawóz z obornika?

3 jesienne zabiegi, które trzeba wykonać przed mrozami. W nowym sezonie ogród raz-dwa odżyje

Ostatnie nawożenie drzew owocowych przed zimowaniem. Potas, fosfor, bor i naturalne dokarmiacze

Przeczytaj również

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.