Spis treści:
- Seler korzeniowy – odmiany i wymagania
- Jak siać seler korzeniowy?
- Jak sadzić seler korzeniowy i obok czego?
- Pielęgnacja selera korzeniowego
- Kiedy wykopać seler korzeniowy?
Seler korzeniowy – odmiany i wymagania
Seler korzeniowy jest warzywem wymagającym dużej cierpliwości podczas uprawy. Wschodzi powoli, rośnie jeszcze wolniej, a mały błąd może negatywnie wpłynąć na strukturę i smak korzenia. Z tego powodu warto znać dobrze wymagania selera korzeniowego.
Choć na pierwszy rzut oka, każdy seler korzeniowy wygląda tak samo, w Polsce hoduje się różne jego odmiany. Wyróżnia się odmiany wczesne i średnio wczesne np. Makar, Talar, Bruno. Odmiana Talar polecana jest do przygotowywania przetworów, z kolei odmiany Makar czy Bruno wykazują sporą odporność na popularną chorobę selera - septoriozę.
Seler korzeniowy jest rośliną, która ma bardzo długi okres wegetacyjny. Długo kiełkuje, a największy przyrost korzenia obserwuje się tak naprawdę dopiero na jesień. Seler wymaga stanowiska słonecznego, szczególnie na początku, dlatego nie warto go sadzić przy warzywach, które szybko osiągają duże rozmiary, ponieważ mogłyby zasłonić sadzonki. Najlepiej rośnie w ziemi żyznej i przepuszczalnej, jesienią nawożonej obornikiem, a na wiosnę kompostem. Warto także pamiętać, że seler jest rośliną o dużym zapotrzebowaniu na wodę. Zarówno jej niedobór, jak i nadmiar może źle wpłynąć na rozwój rośliny.
Jak siać seler korzeniowy?
Chcesz cieszyć się zdrowym i własnoręcznie wyhodowanym selerem korzeniowym? Uprawę tej rośliny musisz zaplanować dostatecznie wcześnie. W polskich warunkach klimatycznych nie można uprawiać selera przez wysiew do gruntu. Aby zapewnić mu wymagany okres wegetacyjny, należy hodować go z rozsady.
Przeczytaj również: Po czym najlepiej siać marchewkę? Ozimy siew marchewki, najlepsze gatunki
Kiedy siać seler korzeniowy? Najlepszą ku temu porą jest połowa lutego do połowy marca. Uprawa selera korzeniowego z rozsady zapewnia obfite plony i smaczne warzywa. Warto przeznaczyć na sadzonki sporo miejsca, w którym nie będą przeszkadzały, ponieważ produkcja rozsady selera zajmuje od 60 do 80 dni. Aby przyspieszyć wschody selera, można podkiełkować nasiona. W tym celu należy je umieścić na wilgotnej wacie i poczekać aż wypuszczą korzeń.
Nasiona kiełkują dopiero po trzech tygodniach. W tym czasie potrzebują dużo słońca i wyższej temperatury ok. 20-24 stopnie Celsjusza. Najlepszym miejscem na rozsady będzie zatem parapet okna wychodzącego na południe. W lutym dni są jeszcze krótkie, dlatego dobrze jest doświetlać nasiona. Po wschodach temperatura otoczenia może być niższa i utrzymywać się na poziomie 14-18 stopni Celsjusza w dzień i 11 w nocy.
Z sadzeniem selera do gruntu nie warto się śpieszyć. Fot.123RF.com
Kiedy siewki wypuszczą 2-3 liście właściwe, można zacząć pikowanie selera korzeniowego. Dzięki temu warzywo jest mocniejsze, szybciej rozwija system korzeniowy i rzadziej zakwita. Pikowanie selera korzeniowego warto przeprowadzić do osobnych doniczek, dzięki czemu przy sadzeniu istnieje znacznie mniejsze ryzyko podwinięcia się korzeni do góry, co może negatywnie wpłynąć na wzrost rośliny. Pamiętaj, aby młode siewki nie zakopywać zbyt głęboko w ziemi.
Przeczytaj także: Kiedy siać kapustę na rozsadę? Najlepsze odmiany i pikowanie kapusty
Uprawa selera korzeniowego z rozsady jest dla ciebie zbyt pracochłonna? Możesz sięgnąć po gotowe rozsady, które są dostępne w sklepach na wiosnę i od razu zasadzić je w ziemi. Dzięki nim zaoszczędzisz sporo czasu na produkcję własnych sadzonek.
Jak sadzić seler korzeniowy i obok czego?
Z sadzeniem selera do gruntu nie warto się śpieszyć. Młode sadzonki narażone na przymrozki mają większą tendencję do zakwitania, co negatywnie wpływa na strukturę i smak jadalnej części warzywa, czyli korzenia. Kiedy sadzić seler do gruntu? W Polsce najlepszym do tego czasem jest połowa maja, kiedy ryzyko przymrozków już nie występuje. Koniecznie pamiętaj o wcześniejszym hartowaniu rozsad, które powinno trwać minimum 10 dni.
Jak sadzić seler korzeniowy? Dzień przed sadzeniem warto rozsady dobrze przelać wodą. Należy je sadzić w rozstawie 40x50 cm, nie za głęboko - najlepiej tak, jak rosły w doniczkach. Przy wyborze grządki w warzywniku, koniecznie zwróć uwagę na płodozmian. Seler nie może rosnąć w tym samym miejscu, w którym rok temu rosły inne warzywa korzeniowe np. marchewki czy pietruszka. Dobrze za to rozwija się na miejscu, w którym rosły wczesne odmiany kapusty lub kalafiora, które zmniejszają obecność nicieni w glebie.
Przeczytaj również: Uprawa buraków w ogrodzie - kiedy siać i nawozić? Przy czym burak ćwikłowy nie urośnie?
A co sadzić obok selera korzeniowego? Ze względu na długi rozwój i rozrost, świetnym sąsiedztwem dla selera korzeniowego są: fasola, groch, ogórki, kapusta, kalarepa, marchew, por, szpinak i pasternak. Unikaj sadzenia go obok ziemniaków czy kukurydzy cukrowej.
Pielęgnacja selera korzeniowego
W czasie wegetacji seler korzeniowy nie wymaga zbyt dużej i zajmującej pielęgnacji. Ważne jest, aby usuwać rozwijające się chwasty pomiędzy sadzonkami. Seler rośnie wolno, więc przestrzeń pomiędzy sadzonkami jest dość duża.
Drugim ważnym etapem pielęgnacji selera jest podlewanie. Warzywo to wymaga dużej ilości wody, co należy szczególnie pilnować w okresie susz i jesienią, kiedy intensywnie rozwija się korzeń. Duża ilość wody może przyspieszyć rozwój selera, jednak w korzeniu będą wówczas tworzyć się puste komory spowodowane właśnie zbyt szybkim wzrostem. Z kolei okresy suszy powodują rozwój korzeni bocznych rośliny, które również nie są pożądane.
Seler korzeniowy należy podlewać w ilości około 20 litrów na metr kwadratowy. Wodę wylewaj prosto na korzeń, ponieważ podlewanie od góry zwiększa ryzyko septoriozy, która objawia się żółknięciem liści. Aby zapobiec chorobie, możesz profilaktycznie podlewać seler wyciągiem ze skrzypu.
Kiedy wykopać seler korzeniowy?
Wiele osób zastanawia się, kiedy wykopać seler korzeniowy. Czy warzywo już osiągnęło swój maksymalny wzrost? W połowie lata ogrodnicy zalecają odkopać nieco od góry seler, aby pobudzić jego wzrost. Dzięki temu będziesz mieć także większą kontrolę nad wzrostem warzywa i jego wielkością.
Zbiór selera korzeniowego następuje przed wystąpieniem pierwszych przymrozków, najczęściej w październiku. Zdrowe i nieprzemarznięte korzenie możesz przechowywać przez całą zimę w chłodnej piwnicy w pojemniku wypełnionym piaskiem.
Choć uprawa selera korzeniowego jest dość skomplikowana i wymaga duża czasu oraz wysiłku, warto się jej podjąć. Dzięki temu przez całą zimę będziesz cieszyć się zdrowym i świeżym warzywem, który wykorzystasz do wszystkich zup, ale także sałatek i surówek.
Źródło: Deccoria.pl
Przeczytaj również:
Co siejemy w lutym? Warzywa, kwiaty i rozsada w lutym
Jakich warzyw nie warto uprawiać z rozsady? Tych gatunków nie wysiewaj na parapecie
Przechowujesz warzywa na zimę? Sprawdź, dlaczego gniją i jakie są choroby przechowalnicze