Porady ogrodnicze

Zbliża się wiosna, a wraz z nią cięcie malin w ogrodzie. Kiedy i jak przycinać maliny?

Maliny mają swoich wiernych wielbicieli, którzy doceniają pyszne owoce i niewielkie wymagania związane z uprawą tej rośliny. Konieczne jest przede wszystkim regularne podlewanie i nawożenie malin, ale także przycinanie pędów, które wpływa na plonowanie i ułatwia zbiór. Dlaczego warto przycinać maliny? Jak i kiedy ciąć maliny wiosną? Podpowiadamy.

Zbliża się wiosna, a wraz z nią cięcie malin w ogrodzie. Kiedy i jak przycinać maliny?
Wyjaśniamy, jak przycinać maliny, by bogato obrodziły. Fot. 123RF.com

Spis treści:

Dlaczego cięcie malin jest ważnym zabiegiem?

Cięcie malin to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie tej rośliny. Prawidłowo wykonane cięcie malin wpływa na plonowanie. Roślina zostaje odmłodzona i przerzedzona, a między jej gałęziami swobodnie cyrkuluje powietrze oraz docierają promienie słoneczne.

Cięcie malin ma znaczenie nie tylko ze względu na pozytywny wpływ na plonowanie, ale również ze względów sanitarnych. Regularne usuwanie przekwitniętych pędów chroni roślinę przed rozwojem groźnej choroby, jaką jest zamieranie pędów.

Jak przycinać maliny?

Sposób przycinania malin zależy od odmiany uprawianej rośliny oraz tego, czy ma się do czynienia z odmianą owocującą jednokrotnie, czy wielokrotnie w ciągu roku. Trzeba wiedzieć, że maliny dzielą się na dwie grupy:

  • maliny letnie – to krzewy, które owocują na pędach dwuletnich w czerwcu i lipcu. Pąki kwiatowe zawiązują się już jesienią na pędach rocznych, z kolei owoce pojawiają się na nich latem kolejnego roku;

  • maliny jesienne – to rośliny, które tworzą pędy, kwitną i owocują podczas jednego sezonu wegetacyjnego – od sierpnia aż do pierwszych przymrozków. To maliny powtarzające owocowania, co oznacza, że pędy, na których pojawiły się owoce, będą owocowały znów w kolejnym sezonie.

Maliny letnie, które owocują raz w sezonie, należy przyciąć zaraz po zbiorach. Zabieg ten polega na wycięciu wszystkich pędów, które już owocowały. Wszystko to w celu przygotowania miejsca dla wyrastania młodych pędów. Warto też ograniczyć liczbę pędów jednorocznych, które będą owocowały niebawem. Na jednym krzewie optymalnie jest pozostawić 3-5 pędów, usuwając te słabsze, chore bądź uszkodzone.

Maliny jesienne również należy przyciąć dopiero po zakończeniu owocowania. Najlepszy termin, by wykonać ten zabieg to późna jesień lub zima. Wszystkie pędy przycina się wtedy tuż nad ziemią, pozostawiając tylko kilkucentymetrowe łodygi wystające nad ziemią. Pobudzi to formowanie się nowych przyrostów podczas kolejnego sezonu.

Wiosną wykonujemy cięcie pielęgnacyjne malin oraz przycinamy pędy jednoroczne. Fot. 123Rf.com

Kiedy przycinać maliny?

W zależności od tego, czy zdecydujemy się na odmiany letnie czy jesienne, termin cięcia malin jest inny. Odpowiedni termin na przycinanie malin letnich wypada tuż po zbiorach, czyli mniej więcej w drugiej połowie sierpnia. Z kolei maliny odmiany jesiennej należy ciąć pod koniec sierpnia, jeśli krzewy są dwuletnie albo w listopadzie – w przypadku jednorocznych roślin.

Kiedy ciąć młode maliny? W tym przypadku do zabiegu przycinania można przystąpić zaraz po posadzeniu rośliny. Zabieg ten sprawi, że maliny rozkrzewią się i będą lepiej rosły. W przypadku starszych krzewów cięcie należy wykonywać wiosną lub jesienią.

Cięcie pielęgnacyjne malin wiosną

Wiosną przeprowadza się cięcie pielęgnacyjne malin, które polega na usunięciu wszystkich martwych, starych i uszkodzonych gałęzi oraz pędów. W tym czasie trzeba również pamiętać o przycięciu części pędów jednorocznych. Dlatego należy zostawić 5–7 najsilniejszych pędów, a następnie skrócić je o ¼ długości.

Cięcie malin wiosną to konieczność przede wszystkim w przypadku młodych sadzonek. Dzięki temu z przyziemnych pąków wyrosną nowe pędy. Ma to wpływ na dalszy wzrost i obfite plonowanie malin w kolejnych latach.

Okres cięcia malin wiosną trwa od wczesnej wiosny (po ustąpieniu mrozów) do połowy maja.

Czym przycinać maliny?

W celu przycięcia malin doskonale sprawdzą się ostre sekatory, dzięki którym wykonanie cięcia będzie szybkie i wygodne. Należy zwrócić uwagę również na to, że tępy sekator czy nożyce nie przytną pędu równo, tylko go zmiażdżą, co skutkuje poszarpaną lub rozdwojoną końcówką pędu i może prowadzić do jego obumarcia. Tępymi narzędziami o wiele trudniej się pracuje i łatwiej też się nimi zranić.

Przeczytaj także:

Choroby to nie jedyny powód! Sprawdź, dlaczego maliny nie owocują

Cięcie borówki amerykańskiej. Jak i kiedy trzeba przycinać borówkę amerykańską?

Cięcie porzeczki – jak i kiedy przycinać porzeczkę czarną, czerwoną i białą? Najważniejsze sposoby i terminy

"Rolnicy": Swojskie cytrusy w przydomowej szklarni na INTERIA.TV.

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.