Spis treści:
Kiedy i jak zbierać seler, by się dobrze przechowywał?
Seler korzeniowy ma wysoką wartość odżywczą i niepowtarzalny smak, a w kuchni możemy go wykorzystywać na rozmaite sposoby. Wszystko to sprawia, że warto uprawiać go w przydomowym ogrodzie. Aby otrzymać warzywa z własnej grządki, musimy jednak uzbroić się w cierpliwość. Seler odznacza się długim okresem wegetacji – od siewu nasion na rozsadę do momentu zbioru musimy czekać powyżej pół roku (zwykle 7-8 miesięcy).
Kiedy zbierać seler? Termin tego zabiegu zazwyczaj przypada na okres od drugiej połowy października do pierwszej połowy listopada. Doświadczeni ogrodnicy zostawiają warzywo w ziemi możliwie jak najdłużej, dzięki czemu bulwy rosną większe i są dużo smaczniejsze.
Za wykopanie selera warto się zabrać dopiero w momencie wystąpienia pierwszych lekkich przymrozków. Nie można jednak narażać go na głębokie przemrożenie, ponieważ będzie się gorzej i krócej przechowywać (wytrzymuje spadki temperatury do -5°C).
W przypadku selera ważny jest nie tylko termin, ale też sposób zbioru. Podczas zabiegu powinniśmy uważać, aby nie uszkodzić bulw, bo skaleczone miejsca są podatne na gnicie. Najlepiej wykorzystać w tym celu widły, którymi ostrożnie podważamy bulwy, trzymając drugą ręką za nać. Zwróćmy również uwagę na istotny szczegół, jakim jest pogoda – zbiór selera przeprowadzamy tylko w suchy i słoneczny dzień, aby ograniczyć ryzyko pleśnienia podczas przechowywania.
Seler korzeniowy zbieramy po lekkich przymrozkach. Fot. Orest Lyzhechka/CanvaPro
Przeczytaj również: Najlepszy sposób na przechowywanie cebuli. Nie zgnije w środku, będzie twarda jak kamień
Jak przechowywać seler?
Do przechowywania nadają się tylko te bulwy selera, które są zdrowe i nieuszkodzone – nie ma na nich żadnych śladów chorób czy żerowania szkodników. Co ważne, warzyw nie myjemy po zbiorze (wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni i gniciu). Należy jedynie strząsnąć z korzeni spichrzowych nadmiar ziemi, a boczne korzonki oraz nać usunąć za pomocą czystego, zdezynfekowanego narzędzia. Liście obcinamy krótko – tak, aby zostały ogonki o długości kilku centymetrów.
Jak przechowywać seler? Posortowane, wstępnie oczyszczone bulwy wkładamy do drewnianych skrzynek i zasypujemy wilgotnym piaskiem, dzięki czemu zachowają jędrność. Zostawiamy je w chłodnym pomieszczeniu (piwnicy lub garażu), gdzie utrzymuje się temperatura rzędu 0-1°C i wysoka wilgotność powietrza. W takich warunkach seler zachowa świeżość i doskonały smak przez całą zimę.
Seler z powodzeniem możemy również mrozić po umyciu i pokrojeniu w kostkę. W ten sposób przechowamy warzywo nawet przez rok. Można też trzymać go w lodówce, ale krótkotrwale (owinięty wilgotną ściereczką nie zepsuje się przez 2-3 tygodnie).
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Ekologiczne sposoby zaprawiania czosnku. Przed sadzeniem jesienią to najważniejszy zabieg
Znajomy ogrodnik podpowiedział, jak sadzić cebulę. Urośnie większa niż zwykle, twarda i zdrowa