Liściaste

Pieprzyca siewna (Lepidium sativum)

Na pewno znasz i przynajmniej raz jadłeś pieprzycę siewną. Jest ona bardziej popularna pod inną nazwą.

Pieprzyca siewna ma pikantny smak. Fot. Semperscifi/123RF.com

Pieprzyca siewna: występowanie i wygląd rośliny

Pieprzyca siewna osiąga 10-30 cm wysokości. Dawniej, ze względu na swoje lecznicze właściwości, była ona uważana nie za warzywo, a za zioło. Pochodzi ona prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji lub północno-wschodniej Afryki. Do Polski trafiła w XV wieku. Ma ona pikantny smak i aromat przypominający pieprz, stąd też jej oficjalna nazwa. Z nasion wyrastają delikatne, długie, gładkie i cienkie łodyżki. Na ich szczytach osadzone są listki, najczęściej po trzy-cztery na każdym wierzchołku. Po około miesiącu od wysiania rzeżucha kwitnie. Wydaje ona białe, drobne kwiaty z owalnymi płatkami. 

Wymagania i uprawa pieprzycy siewnej

Uprawa pieprzycy siewnej najczęściej odbywa się przez hydroponikę. Oznacza to, że nasiona wysiewa się w naczyniu lub pojemniku wyścielonym mokrą watą, ligniną lub ręcznikiem papierowym zamiast w ziemi. Rzeżucha uprawiana gruntowo może być zapiaszczona, a padający deszcz może zniszczyć jej delikatne łodyżki.  

Wymagania pieprzycy siewnej nie są zbyt wielkie. Najbardziej lubi stanowiska w słońcu lub półcieniu oraz stale wilgotne podłoże. Roślina wschodzi po jednym dniu od wysiania. Do zebrania gotowa jest po 7-14 dniach od wysiewu. Rzeżucha jest ciepłolubna. Najlepiej kiełkuje w temperaturze 20-22 stopni C. Na parapecie w mieszkaniu rośnie przez cały rok, zaś na wolnym powietrzu (np. w ogrodzie) od maja do października. Do podlewania należy używać wody w temperaturze pokojowej.

Właściwości i zastosowanie pieprzycy siewnej

Pieprzyca siewna jest bardzo zdrowym warzywem. Zawiera ona duże ilości witaminy C, witaminę A, witaminy z grupy B, K i PP. Rzeżucha ma też mnóstwo cennych mikroelementów, w tym magnez, mangan, żelazo, wapń, jod i chrom.  Jedzona regularnie, wzmaga apetyt i obniża poziom cukru. Wyciąg z pieprzycy siewnej jest też wykorzystywany w kosmetyce, jako składnik kosmetyków do skóry atopowej i z przebarwieniami. Wzmacnia też włosy i paznokcie. Świeżą rzeżuchą można posypywać kanapki, zupy i dodawać ją do sałatek czy surówek.

Stanowisko: Półcieniste, słoneczne

Wilgotność: Podłoże wilgotne

Roślina ozdobna z: Kwiaty, liście

Podlewanie: Obfite

Wysokość: Do 0,2m, 0,2-0,5 m

Pokrój: Wzniesiony

Termin kwitnienia: Marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec

Zimozielone: -

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Polecane porady ogrodnicze

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do rośliny "Pieprzyca siewna (Lepidium sativum)"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.