Artykuły
Pszczoły od zawsze były i będą niezbędną częścią ekosystemu, uzależniając istnienie roślin owadopylnych od swojej kondycji i obecności w przyrodzie. Ponad 80% roślin zapylanych jest przez owady, najczęściej właśnie przez pszczołowate. Na swoim ciele przenoszą one ziarna pyłku z pylników na znamiona słupków roślin, w ten sposób je zapylając. W zamian wykorzystują ich zasoby, czerpiąc od nich pokarm białkowy w postaci pyłku kwiatowego oraz energetyczny, czyli nektar.
Czytaj artykułPszczoły od zawsze były i będą niezbędną częścią ekosystemu, uzależniając istnienie roślin owadopylnych od swojej kondycji i obecności w przyrodzie. Ponad 80% roślin zapylanych jest przez owady, najczęściej właśnie przez pszczołowate. Na swoim ciele przenoszą one ziarna pyłku z pylników na znamiona słupków roślin, w ten sposób je zapylając. W zamian wykorzystują ich zasoby, czerpiąc od nich pokarm białkowy w postaci pyłku kwiatowego oraz energetyczny, czyli nektar.
Czytaj artykułPszczoły od zawsze były i będą niezbędną częścią ekosystemu, uzależniając istnienie roślin owadopylnych od swojej kondycji i obecności w przyrodzie. Ponad 80% roślin zapylanych jest przez owady, najczęściej właśnie przez pszczołowate. Na swoim ciele przenoszą one ziarna pyłku z pylników na znamiona słupków roślin, w ten sposób je zapylając. W zamian wykorzystują ich zasoby, czerpiąc od nich pokarm białkowy w postaci pyłku kwiatowego oraz energetyczny, czyli nektar.
Czytaj artykułPszczoły od zawsze były i będą niezbędną częścią ekosystemu, uzależniając istnienie roślin owadopylnych od swojej kondycji i obecności w przyrodzie. Ponad 80% roślin zapylanych jest przez owady, najczęściej właśnie przez pszczołowate. Na swoim ciele przenoszą one ziarna pyłku z pylników na znamiona słupków roślin, w ten sposób je zapylając. W zamian wykorzystują ich zasoby, czerpiąc od nich pokarm białkowy w postaci pyłku kwiatowego oraz energetyczny, czyli nektar.
Czytaj artykułPszczoły od zawsze były i będą niezbędną częścią ekosystemu, uzależniając istnienie roślin owadopylnych od swojej kondycji i obecności w przyrodzie. Ponad 80% roślin zapylanych jest przez owady, najczęściej właśnie przez pszczołowate. Na swoim ciele przenoszą one ziarna pyłku z pylników na znamiona słupków roślin, w ten sposób je zapylając. W zamian wykorzystują ich zasoby, czerpiąc od nich pokarm białkowy w postaci pyłku kwiatowego oraz energetyczny, czyli nektar.
Czytaj artykułKwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata. Patrząc na aurę za oknem, trudno nie zgodzić się z tym powiedzeniem. Pogoda nas nie rozpieszcza, po kilku ciepłych dniach, nastały pierwsze wiosenne przymrozki. Podpowiadamy, jak uchronić przed nimi rośliny.
Czytaj artykułMeble IKEA - fotel PS 2017 oraz sofa HAVSTEN zostały wyróżnione w prestiżowym, międzynarodowym konkursie wzornictwa Red Dot Award, w kategorii Product Design. Produkty doceniono m.in. za innowacyjność, wysoką jakość, funkcjonalność oraz nowoczesny design. To kolejne w ciągu ostatnich lat wyróżnienie IKEA w tym renomowanym konkursie.
Czytaj artykułKoty uwielbiają podgryzać rośliny uprawiane w domu, co nierzadko spotyka się ze sporą dezaprobatą ich właścicieli. Wiele gatunków zieleni pokojowej może zagrażać życiu i zdrowiu mruczków. Zobacz, które z nich są bezpieczne dla zwierząt.
Czytaj artykułUtrzymanie porządku w mieszkaniu to nie lada wyzwanie, zwłaszcza gdy do dyspozycji mamy bardzo mały metraż. Jednak w tym wypadku z pomocą może przyjść nam komoda – niedoceniany, a bardzo praktyczny mebel.
Czytaj artykułOgród to nie tylko miejsce bogato usłane roślinnością, to także przestrzeń wychodząca naprzeciw swoim użytkownikom, która swoimi elementami umożliwia stworzenie obszaru do odpoczynku i relaksu dla dorosłych, jak i dla najmłodszych. Warto, by w naszych przydomowych ogrodach zapewnić małym odkrywcom miejsce, które będzie ich inspirowało oraz pobudzając ich wyobraźnię, edukowało i rozwijało.
Czytaj artykułObrus stanowi podkład dla kompozycji stołowej, złożonej z eleganckiej zastawy, serwetek i innych dekoracji. Plamy na tkaninie kładą się cieniem nawet na najwspanialszej aranżacji. Podpowiadamy, jak dbać o różne rodzaje nakryć i serwet.
Czytaj artykułWarzywa możemy hodować na parapecie przez cały rok. To wspaniały sposób na ekologiczny warzywniak we własnej kuchni, ale i przede wszystkim dobre rozwiązanie na nie marnowanie resztek, które pozostaną po przygotowaniu rodzinnego obiadu.
Czytaj artykułRzeżuchę zazwyczaj wysiewamy tuż przed Wielkanocą. Prócz tego, że jest świetną, świąteczną dekoracją, ma również nieocenione właściwości odżywcze. Oczyszcza organizm z toksyn, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, wspomaga leczenie wielu chorób. Kiedy należy ją posiać, żeby wyrosła na Wielkanoc?
Czytaj artykułOgród warzywny na balkonie? To świetny pomysł na wykorzystanie przestrzeni. A jeśli będziesz trzymał się kilku prostych zasad, to uprawa warzyw na balkonie stanie się źródłem prawdziwej przyjemności i kolorowych warzyw na talerzu.
Czytaj artykuł- Poprzednia
- z 734
- Następna