Fot.123RF.com
Jemioła to roślina pasożytnicza, ale również magiczna, symbol życia i płodności. Ma zastosowania w medycynie - wspomaga leczenie nadciśnienia, odmrożeń i cukrzycy.
Jemioła – właściwości i przepisy lecznicze
W Polsce rosną dwa gatunki jemioły: pospolita i biała. Wszystkie części jemioły są trujące. Spożywanie ich na surowo może wywołać wymioty i biegunki.
Krzew zawiera duże ilości alkaloidów, wiskoli, choliny, amyriny i wiskotoksyny, więc jest stosowany w leczeniu miażdżycy, nadciśnienia, stanów zapalnych kręgosłupa i stawów. Jest również podawany kobietom w okresie menopauzy. Jemioła ma właściwości uspokajające, moczopędne, rozkurczowe i przeciwzapalne.
Najnowsze badania wykazały, że wspomaga leczenie nowotworów. Podobno najlepsze rezultaty uzyskuje się wstrzykując wyciąg z rośliny bezpośrednio do guza nowotworowego
Jemioła rosnąca na dębach i topolach uchodzi za najsilniej działającą. W preparatach przeciwnowotworowych stosuje się jednakowoż ekstrakty z roślin rosnących na jabłoniach, dębach, sosnach i jodłach.
Fot.123RF.com
Uwaga: Należy pamiętać, że jemioła wykazuje silne działanie. Przedawkowana może wywołać wymioty, kolki, a nawet drgawki.
Herbatka z jemioły
Czubatą łyżkę ziela jemioły zalewamy szklanką przegotowanej, zimnej wody. Odstawiamy do naciągnięcia na 10-12 godzin, lekko podgrzewamy. Pijemy profilaktycznie 1 szklankę dziennie, leczniczo 3 szklanki.
Napar na nadciśnienie
Mieszamy 2 łyżki liści jemioły, 2 łyżki kwiatostanu głogu, 1 łyżkę czosnku niedźwiedziego. Łyżeczkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku. Zaparzamy 15 minut pod przykryciem.
Maść na odmrożenia
Świeże białe owoce jemioły rozgniatamy i mieszamy ze smalcem. Kilkakrotnie w ciągu dnia smarujemy odmrożone miejsca. Maść świetnie nadaje się również do leczenia wszelkich zmian skórnych i odcisków.
Sok na chore stawy
Do szklanki zimnej wody wrzucamy łyżkę świeżych, umytych pędów i liści jemioły. Odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Odsączamy pędy i liście, wyciskamy z nich sok. W moździerzu trzemy owoce jemioły na papkę. Nastepnie łączymy owocową papkę z sokiem. Przez 10 dni wcieramy w bolące, zesztywniałe stawy.