Kiedy i jak wysiewać nasturcje?
Nasturcje nie potrzebują bogatej, żyznej gleby. Wręcz przeciwnie, najbardziej lubią podłoże nieco bardziej ubogie, lekko zakwaszone i niezbyt wilgotne. Bujnie kwitną na stanowiskach mocno nasłonecznionych, jednak przetrwają także w miejscach częściowo zacienionych - będą wtedy miały gęstsze listowie. Przy mniejszej ilości światła słonecznego nasturcja szybko się rozprzestrzenia.
Z wysiewem do gruntu należy poczekać aż minie niebezpieczeństwo mrozów. Nie powinno się umieszczać ziarenek zbyt głęboko - wystarczy ok 1,5 cm. Z drugiej strony, aby proces wzrostu się rozpoczął, niezbędna jest ciemność, upewnij się więc, że nie posiałeś nasturcji zbyt płytko. Kiełkowanie rozpocznie się po 10-14 dniach. Można ten proces trochę przyspieszyć. W tym celu zamocz nasiona w letniej wodzie na kilka godzin przed wysiewem.
Nasturcje dobrze rosną zarówno w gruncie, jak i w pojemnikach. Jeśli zdecydujesz się na te drugie, uprawę możesz rozpocząć o kilka tygodni wcześniej w zamkniętym pomieszczeniu, a kiedy zrobi się wystarczająco ciepło - wynieść roślinki na zewnątrz. W okresie kiełkowania potrzebują wilgoci, nie zapomnij więc o regularnym ich podlewaniu.
Pielęgnacja
Mimo bardzo delikatnego wyglądu, nasturcje to imponująco wytrzymałe rośliny. Kiedy wyrosną, są w stanie przetrwać okresy suszy i wysokich temperatur. W przeciwieństwie do wielu innych roślin jednorocznych, nie wymagają dodatkowego nawożenia, nawet w przypadku uprawy pojemnikowej.
Jeśli pędy staną się zbyt długie i wiotkie, warto je przyciąć, aby roślina się wzmocniła i wypuściła nowe. Dobrze jest też co jakiś czas obciąć same kwiaty - przedłużysz w ten sposób okres kwitnienia nasturcji. Przycinanie jest szczególnie polecane dla roślin hodowanych w skrzynkach i doniczkach, gdyż dzięki temu zabiegowi nie tylko będą dłużej i obficiej kwitły, ale utrzymają także ładny, zwarty kształt. Jeśli odrobinę o nie zadbasz, będą cieszyły twoje oczy aż do pierwszych mrozów.
Nasturcje łatwo przystosowują się do niemal każdych warunków - jałowego podłoża, suszy i cienia, co sprawia, że idealnie sprawdzą się w tych miejscach twojego ogrodu, w których inne rośliny marnieją i nie chcą rosnąć. Te niewielkie rośliny obficie produkują nasiona. Dojrzałe strąki można zbierać z ziemi już pod koniec lata aż do zimy. Nasiona powinny być przechowywane w papierowej kopercie, w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Możliwe choroby
Nasturcje w zasadzie nie chorują. Jednakże, przy zbyt dużej wilgotności gleby może pojawić się rodzaj choroby wywołanej przez grzyby - mączniak. W przypadku jego wystąpienia, liście nasturcji wyglądają jakby zostały obsypane mąką. Jeśli zauważysz takie objawy, wytnij zainfekowane miejsca i pozwól aby podłoże przeschło przed ponownym podlaniem.
Nasturcje działają jak pułapki na mszyce czarne, inne zaś odstraszają. Ponoć sok z nasturcji działa na nie narkotyzująco. Napiją się trochę i „odlatują”.
Naturalny antybiotyk
Nasturcja działa jak naturalny antybiotyk szczególnie na szczepy bakterii powodujące infekcje dróg moczowych. Pomocna jest także przy zapaleniu oskrzeli, gardła, migdałków czy różnych przeziębieniach. Wysuszone pąki nasturcji stanowią doskonały środek przeczyszczający i w przeciwieństwie do środków aptecznych nie uszkadzają flory bakteryjnej.
Nasturcja posiada również właściwości antyseptyczne i z powodzeniem leczy niektóre choroby skórne. Doskonale eliminuje łupież - działa grzybobójczo i drożdżakobójczo, pomaga w nadmiernym wypadaniu włosów oraz stymuluje wzrost włosa. Leczy drobne skaleczenia i zadrapania.
Dorota Sokołowska/Deccoria.pl
Zdjęcia: 123RF.com
Przeczytaj również: Sześć najpiękniej pachnących roślin na balkon!
Przeczytaj również: