Poradniki

Wędzarnia w ogrodzie

Wędzarnie w ogrodzie umożliwiają przyrządzanie domowej roboty wędlin: szynek, kiełbas oraz ryb i serów. Możemy je wybudować sami — na podstawie własnego czy też gotowego projektu lub zakupić gotowe urządzenie. Jaką wędzarnię wybrać do ogrodu?

REKLAMA

fot. 123RF/PICSELL

Coraz większą popularnością cieszy się samodzielne przygotowywanie produktów codziennego użytku. W domowym zaciszu chętniej wytwarzamy kosmetyki, świece, weki, pieczywo, sery itp., ponieważ nie do końca ufamy produktom, które możemy znaleźć na sklepowych półkach, a poza tym to zajęcia dające sporo satysfakcji. Mając w przydomowym ogrodzie własną wędzarnię, możemy przygotowywać w niej smaczne wędliny, kiełbasy, sery i ryby. Urządzenia te możemy zainstalować w ogrodzie na stałe lub wybrać modele przenośne, które po sezonie bez problemu schowamy w garażu czy składziku. Wędzarnię można też zbudować samemu. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane zadanie, wymaga jednak umiejętności majsterkowania.

Zobacz więcej zdjęć

Przełom między zimą a wiosną to doskonały czas na wybór wędzarni i zaplanowanie jej umiejscowienia w ogrodzie. Pamiętajmy, że jej praca nie może być uciążliwa dla sąsiadów, dobrze też znaleźć dla niej zaciszne miejsce lub osłonić ją przed wiatrem.

Wszystkie wędzarnie ogrodowe, niezależnie czy są „samoróbkami”, czy zostały kupione w sklepie budowlano-ogrodniczym, mają kilka części wspólnych, które odpowiadają za ich użyteczność.

Zobacz więcej zdjęć

Wędzarnia w ogrodzie - co zawiera

Palenisko, czyli miejsce, w którym spala się zrębki lub drewno. Powstaje w nim dym aromatyzujący mięso i nabiał. Dym jest z niego przekazywany przez specjalny przewód (tzw. kanał dymowy) do komory wędzarniczej, gdzie na hakach i chwytakach umieszcza się wędzoną żywność. Kanał dymowy powinien być wykonany z materiałów termoodpornych – na pewno nie tworzyw sztucznych. Kolejnym niezbędnym elementem wędzarni jest komin, który odprowadza nadmiar dymu oraz wilgoci wytracającej się z jedzenia; umożliwia on też uzyskanie wyższej temperatury w komorze wędzarniczej. Z kolei dzięki szybrowi regulować można temperaturę oraz ilość i „jakość” dymu w komorze; uzyskać można dym rozrzedzony do wędzenia na zimno i gęsty, do wędzenia na gorąco. Przedmiotem, który powinna mieć wędzarnia w ogrodzie, jest również termometr. Nie jest on niezbędny, jednak przydaje się do kontrolowania temperatury wędzenia.

Przejdź dalej, by zobaczyć, jakie są rodzaje wędzarni w ogrodzie »

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Wędzarnia w ogrodzie"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.