Drewniane łyżki, widelce i szpatułki cieszą się dużą popularnością. Trudno się temu dziwić — są bardzo praktyczne — mocne, ale i delikatne, nie zarysowują powierzchni naczyń teflonowych, emaliowanych i aluminiowych, czyli tych szczególnie nieodpornych na drobne uszkodzenia. Do wad drewnianych akcesoriów należą jednak wymagająca pielęgnacja oraz podatność na zakażenia bakteriami, co jest bezpośrednią konsekwencją nieumiejętnego czyszczenia i konserwacji materiału, z którego je wykonano. Kolejne defekty, przynajmniej w przypadku narzędzi z gorszego gatunkowo drewna, to wysoka pochłanialność zapachów przygotowanych posiłków, skłonność do zabrudzeń i przesiąkania tłuszczem. Jest jednak sposób, by uniknąć tych niekorzyści i przedłużyć ich żywotność.
Przede wszystkim nie należy czyścić drewnianych przyborów w zmywarce – wprawdzie jest to bardzo wygodne, jednak w ten sposób zniszczeniu ulega faktura drewna. Dodatkowo surowiec ten pęcznieje i pochłania chemikalia zawarte w środkach do mycia w zmywarkach. Najlepiej więc myć je ręcznie, o ile to możliwe, z zastosowaniem naturalnych, domowych specyfików, które są równie skuteczne, jak komercyjne chemikalia.
Czyszczenie drewnianych przedmiotów zaczynamy od ich wyszorowania z zastosowaniem soli gruboziarnistej z kilkoma kroplami cytryny lub sody oczyszczonej, tak by pozbyć się z nich powierzchniowych zabrudzeń i zeschniętych resztek jedzenia. Usunąwszy wierzchnią warstwę brudu, możemy zająć się zanieczyszczeniami, które przeniknęły głębiej. W tym celu używamy niewielkiej ilości płynu do naczyń lub, aby całkiem wyeliminować potrzebę sięgania po sklepowe produkty, roztworu wody, octu i sody oczyszczonej. Polecane jest także mycie drewnianych urządzeń samym octem z dodatkiem… miodu. Dzięki stosowaniu takiego połączenia można przywrócić drewnianym naczyniom ich dawny blask.
W czyszczeniu drewnianych przedmiotów sprawdzi się również najzwyklejsza ciepła woda – wystarczy porządnie opłukać drewniane akcesorium i odłożyć je do wyschnięcia. Do gorącej wody warto dodać sok z cytryny – w ten sposób dodatkowo je zdezynfekujemy.
Jeśli po tak wnikliwym czyszczeniu drewniane przedmioty nadal nieprzyjemnie pachną, ponownie skropmy je z sokiem cytryny. Tym razem nie spłukujmy go — niech wniknie w strukturę materiału.
Raz na czas dobrze jest też przecierać je papierem woskowanym. Aby wygładzić chropowatą powierzchnię starszego, zużywanego drewna dobrze przetrzeć je papierem ściernym. Co kilka miesięcy należy zakonserwować drewno, impregnując je olejem spożywczym. Wcieramy go w drewno, a ewentualny nadmiar ścieramy papierowym ręcznikiem. W ten sposób zakonserwujemy je przed działaniem wilgoci i detergentów.
Czyszczenie drewnianego chlebaka
Specjalną uwagę należy poświęcić drewnianemu chlebakowi, w którym często na skutek wilgoci pojawia się szkodliwa pleśń. Regularnie należy przecierać go czystą gąbką nasączoną wodą i płynem do mycia naczyń. Po takim zabiegu zostawiamy go otwartym do wyschnięcia na całą dobę. Przed rozwojem grzybów i drobnoustrojów zabezpieczy go ocet – raz na parę tygodni przetrzyjmy jego wnętrze ręcznikiem papierowym nasączonym niewielką ilością kwaskowatej substancji.
Używając drewnianych akcesoriów kuchennych, należy pamiętać, że nie są one „nieśmiertelne”, a ich czas przydatności kiedyś się kończy. Jeśli uporczywe próby wyszorowania i odratowania naturalnego surowca nie przynoszą żadnych rezultatów, to znak, że najwyższa pora wymienić je na nowe. W starym, uszkodzonym, „zmęczonym” ciągłym użytkowaniem drewnie bakterie namnażają się szybciej, z czasem również kawałki niszczejącego surowca mogą przedostawać się do żywności.
Kupując nowe akcesoria, zwróćmy uwagę, by były wykonane z trwałego i twardego drewna, np. z dębu, buku, hebanu, jesionu czy kokosu. Niestety, coraz trudniej znaleźć je w sklepach, wypierają je bowiem narzędzia z miękkich topoli czy brzóz. Każde nowe drewniane akcesorium warto namoczyć przez noc w occie jabłkowym – taki zabieg sprawi, że będzie ono w mniejszym stopniu absorbować inne zapachy.
Deccoria.pl
Zdjęcie główne: 123RF/PICSELL
Przeczytaj również:
Ponad 30 niezwykłych zastosowań cytryny
15 zastosowań ryżu, o których nie miałeś pojęcia
11 zastosowań wódki, o których nie miałeś pojęcia
10 zastosowań soli, o których nigdy nie słyszałeś
Nietypowe zastosowania coli w twoim domu
Najbardziej nietypowe zastosowania szarego mydła
Genialne pomysły na nietypowe zastosowanie gąbki
Nietypowe zastosowanie... skorupek po jajkach
Nietypowe zastosowania węgla aktywnego. Pożałujesz, że nie znałeś ich wcześniej
22 powody, dla których WD-40 powinno być w każdym domu