Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Apteka w ogrodzie

Apteka w ogrodzie: Skrzyp pospolity - uprawa i właściwości

Znajdziesz go niemal wszędzie, ale czy wiedziałeś, że 300 mln lat temu był wielkości drzewa?  Polska nazwa skrzypu pochodzi od dźwięku, jaki wydają pocierane o siebie pędy. Niewielkie choineczki to prawdziwe bomby zdrowotne, gdy dowiesz się ile mają zastosowań i właściwości, już nigdy nie zabraknie ich w twojej kuchni.

Apteka w ogrodzie: Skrzyp pospolity - uprawa i właściwości

Wygląd

Skrzyp wyglądem przypomina małą choinkę, lecz miliony lat temu był wielkim drzewem. Obecnie osiąga około 40-50 cm wysokości. W Polsce jest traktowany jako chwast. Jego rozległy system korzeniowy, tworzą wielopoziomowe kłącza. Posiada twarde i szorstkie łodygi, które wewnątrz są puste. Skrzypi, gdy się go zdepcze lub zgniecie w dłoni.

Występowanie

Ta wieloletnia roślina jest bardzo pospolita w strefach umiarkowanych i podzwrotnikowych. Najczęściej można ją spotkać na polach, w lasach, przy zbiornikach wodnych, a także przy drogach i w rowach. Zielone pędy zbiera się od połowy lipca do końca sierpnia, ścinając je 5-10 cm od ziemi.

Fot. 123RF.com

Krzem – woda krzemowa

Niemal pewne jest, że każdy z nas cierpi na niedobór krzemu, jest to spowodowane wyjałowionymi glebami oraz faktem, że w wodzie kranowej jest go zbyt mało. Jest on niezwykle ważny dla naszego organizmu, gdyż odpowiada za przyswajanie 70 innych pierwiastków oraz za poprawną komunikację pomiędzy komórkami, a mózgiem. Dawniej krzem był dostarczany do organizmu dzięki twardej wodzie studziennej, a także niektórym zbożom, owocom jedzonym ze skórką i roślinom strączkowym.

Fot. 123RF.com

Jak w prosty sposób samodzielnie przygotować wodę bogatą w krzem?

W szklanym naczyniu lub kamionce umieść 50 g kwarcu, bądź 100 g krzemienia, zalej 10 l wody. Po czterech dniach woda krzemionkowa jest gotowa. Pij 3-4 szklanki dziennie. Nalewaj tylko z wierzchniej warstwy, ponieważ na dno opadają zanieczyszczenia.

Napar

Napar ze skrzypu jest wspaniałym środkiem na wiele problemów zdrowotnych. Można nim płukać jamę ustną podczas stanów zapalnych, okładać trudno gojące się rany, owrzodzenia i wszelkiego rodzaju kontuzje. Okłady i kąpiele łagodzą także bóle reumatyczne.

Skrzyp obniża ciśnienie i pomaga przy schorzeniach reumatycznych, którym towarzyszą obrzęki, Jest środkiem hamującym krwawienie z płuc, przewodu pokarmowego oraz dróg moczowych.

Roślina jest wykorzystywana w leczeniu miażdżycy naczyń krwionośnych, które dodatkowo uszczelnia. Poprawia pracę układu moczowego oraz pomaga w stanach zapalnych i pierwszych objawach powiększenia gruczołu krokowego (prostaty).

Kosmetyka

Skrzyp odnalazł swoje miejsce również w naszych kosmetyczkach. Jest dodawany do szamponów oraz odżywek do włosów. Wcierki z rośliny zapobiegają przetłuszczaniu się włosów i wzmacniają je. Pomoże również osobom ze słabymi, łamliwymi paznokciami. Napar może posłużyć, jako tonik dla osób zmagających się z trądzikiem – działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Dodatkowo ma właściwości ściągające oraz gojące. Dodany do kąpieli uśmierzy ból pleców.

Przeciwwskazania

Skrzypu nie powinny zażywać osoby poniżej 12. roku życia, ponieważ zawiera nikotynę. Z tego też powodu, nie jest wskazane picie naparów z rośliny podczas używania gum lub plastrów nikotynowych. Nie zaleca się regularnego picia alkoholu podczas przyjmowania preparatów ze skrzypem, gdyż powoduje to spadek ilości witaminy B1 w organizmie. Naparu nie powinno się długo i regularnie, ponieważ zawiera antywitaminę B1. Aby nie doprowadzić do niedoboru witamin, po tygodniu stosowania naparu, zrób 2-3 dni przerwy.

Właściwości

Oprócz wymienionych wyżej właściwości, skrzyp działa także moczopędnie, krwiotwórczo, przeciwkrwotocznie, odtruwa organizm oraz pobudza przemianę materii. Jest także wsparciem dla mineralizacji kości.

Skrzyp pospolity jest bogaty w wiele minerałów. Charakterystyczne skrzypienie rośliny, zawdzięczamy dużej zawartości związków krzemowych (tak zwanej krzemionki). Ziele skrzypu posiada również: saponiny, fitosterole, flawonoidy, sole potasu, witaminę C, karotenoidy, kwasy organiczne, garbniki i związki żywicowe.

Weterynarze używają sproszkowanego skrzypu do posypywania wrzodów i ran u zwierząt.

Fot. 123RF.com

Natalia Bieg/ Deccoria.pl

Zdjęcie główne: 123RF.com

Przeczytaj także:

Apteka w ogrodzie: Czosnek. Dalczego warto jeść go na czczo? 

Apteka w ogrodzie: orzech włoski

Apteka w ogrodzie: czarny bez

Apteka w ogrodzie: babka lancetowata

Apteka w ogrodzie: bez czarny

Apteka w ogrodzie: ostopest plamisty

Apteka w ogrodzie: czosnek

Apteka w ogrodzie: oregano

Apteka w ogrodzie: przywrotnik pospolity

Apteka w ogrodzie: czarnuszka dobra na wszytko

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.