Spis treści:
Jak dbać o ogórki latem?
Wielu ogrodników decyduje się na samodzielną uprawę ogórków. Nie należy ona do najtrudniejszych, a przynosi mnóstwo satysfakcji. Rośliny te plonują obficie, dając nam zapas soczystych, orzeźwiających owoców. Wszechstronne ogórki możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, np. do sałatek, mizerii czy przyrządzenia przetworów. Aby tak się stało, musimy znać najważniejsze zasady ich pielęgnacji.
Lato to czas, gdy ogórki intensywnie rosną i rozpoczynają obfite owocowanie. W tym okresie potrzebują nie tylko dużej ilości wody, ale również dostępu do składników odżywczych. Na tym etapie rozwoju często są narażone na działanie wysokiej temperatury i palącego słońca, które szybko wysusza glebę. Choć ogórki należą do roślin ciepłolubnych, upały im nie służą. Wszystko to sprawia, że latem ogórki powinny zostać otoczone szczególną troską.
Jak dbać o ogórki latem? Oto kilka wskazówek:
- Podlewanie – 2-3 razy w tygodniu, a w upalne dni lata nawet codziennie. Ogórki najlepiej podlewać rano albo późnym popołudniem taką ilością wody, aby gleba była lekko wilgotna;
- Ściółkowanie – rozłożenie ściółki wokół ogórków pomoże ograniczyć parowanie wody z podłoża i ograniczy wzrost chwastów. W tym celu możemy wykorzystać czarną agrowłókninę, słomę lub skoszoną trawę;
- Osłanianie – w gorące dni, gdy słońce świeci najmocniej, ogórki warto osłaniać, aby ich liście nie zostały poparzone;
- Ochronne opryski – latem roślinom tym zagraża wiele chorób i szkodników, dlatego warto przeprowadzać profilaktyczne opryski. Zamiast chemii, możemy wykorzystać domowe mikstury;
- Nawożenie – latem, gdy ogórki kwitną i owocują, wzrasta ich zapotrzebowanie na takie pierwiastki jak potas oraz fosfor. Możemy zasilać je nawozami wieloskładnikowymi przeznaczonymi specjalnie dla tego gatunku, skorzystać z kompostu lub zdecydować się na domową odżywkę, np. z czerstwego chleba.
Domowy nawóz z czerstwego chleba poprawi plonowanie ogórków. Fot. anisimoff/123RF.com
Przeczytaj również: Co zrobić, żeby pomidory nie pękały na krzaku? Łatwo temu zapobiec, zastosuj prostą metodę
Domowy nawóz na duże plonowanie ogórków
Odpowiednie nawożenie ogórków latem, a więc w czasie, gdy intensywnie rosną, kwitną i owocują, jest niezwykle ważne. Choć do zasilania tych roślin możemy wykorzystać gotowe mieszanki ze sklepu, nie tylko one przynoszą dobre rezultaty. Jeśli chcemy poprawić plonowanie ogórków, stosujmy od pierwszych dni lata aż do końca sezonu nawóz z czerstwego chleba. Ten ciekawy sposób podpatrzyłam u sąsiada z działki, który co roku wykorzystuje tę odżywkę do podlewania upraw.
Przygotowanie domowego nawozu na lepsze owocowanie ogórków jest proste i w zasadzie darmowe, jeśli skorzystamy z suchych resztek pieczywa, które w innym razie wylądowałyby w koszu na śmieci. Najlepiej sprawdzi się czerstwy, tradycyjny chleb na zakwasie, który nie ma zbędnych dodatków ani polepszaczy. Oto instrukcja, jak zrobić z niego nawóz do ogórków krok po kroku:
- Resztki czerstwego chleba kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy do wiadra;
- Zalewamy taką ilością wody, aby pieczywo było zakryte;
- Na wierzchu kładziemy talerzyk, obciążamy go i odstawiamy na tydzień;
- Po tym czasie zauważymy, że proces fermentacji się zakończył. Wtedy płyn cedzimy przez sito lub gazę, oddzielając namoczone resztki chleba.
Tak przygotowany roztwór rozcieńczamy wodą w proporcji 1:3 (1 część płynu na 3 części wody) i wykorzystujemy do podlewania ogórków co 2 tygodnie przez cały okres ich owocowania.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Niezawodne przepisy na opryski domowej roboty. Przepędzą mrówki, mszyce a nawet ślimaki
Jak przygotować się na zarazę ziemniaczaną pomidorów? Zabezpiecz uprawy
Błyskawiczna reanimacja roślin w ogrodzie. Sposób na przesuszone i zmarnowane uprawy