Porady ogrodnicze

Niezwykły owoc obniża ciśnienie i zapobiega miażdżycy. Uprawa w doniczce jest prosta

Kaki, persymona, sharon, hurma – to tylko kilka określeń na owoc drzewa z rodziny hebanowców. Samo drzewko, na którym rośnie, jest piękne o każdej porze roku, łatwe w utrzymaniu i może rosnąć zarówno w klimacie umiarkowanym, jak i na obszarach, gdzie zimy są dość mroźne. Co ciekawe, owoce kaki można także uprawiać w doniczce! 

Persymona, czyli hurma wschodnia (Diospyros kaki) to drzewo liściaste z Azji Fot. 123RF/PICSEL
REKLAMA

Z tego artykułu dowiesz się:

Persymona – drzewo, które pochodzi z Azji 

Persymona, a właściwie hurma wschodnia (Diospyros kaki) to drzewo liściaste pochodzące z Azji, a konkretnie z Korei Południowej, Japonii, Chin, Birmy i Nepalu. Jest popularnie znane jako kaki. Może osiągnąć maksymalną wysokość 18 metrów, jednak częściej spotykane są te, które sięgają 3-4 metrów. Jego pień jest prosty, może rozgałęziać się na niewielkiej wysokości. Liście są lancetowate, eliptyczne lub jajowate i opadają na zimę. 

Kaki — co to jest?

Jest to roślina dwupienna, co oznacza, że ​​występują osobniki żeńskie i męskie, a zatem do owocowania w pobliżu musi być drzewo innego rodzaju. Kwitnie w marcu, a latem wydaje owoce, które są jadalnymi jagodami, w niektórych kulturach nazywanymi „pokarmem bogów”, co nawiązuje do ich bogatego smaku i odżywczych właściwości. 

owoc kaki na drzewie Drzewo kaki kwitnie w marcu, a latem owocuje Fot. Pixabay.com

Owoc kaki — odmiany 

Istnieją setki odmian kaki, ale tylko niektóre można znaleźć w sklepach lub na targowiskach. W Polsce najczęściej można trafić na odmiany bezpestkowe, które są najsmaczniejsze. Najpopularniejsza jest hurma wschodnia, która pochodzi z Chin. Tuż po niej często spotykanym owocem jest hurma kaukaska, którą starożytnej Grecji nazywano „owocem bogów”. Mniej popularna jest hurma czarna oraz amerykańska. Pierwsze rodzi zielone owoce, które w trakcie dojrzewania stają się czarne. Plony z tej drugiej nadają się do spożycia, dopiero gdy w pełni dojrzeją. 

Jak uprawiać kaki – przygotowanie nasion 

Owoc sharon można wyhodować w domu, ale do tego potrzebne są nasiona. Zazwyczaj kaki, które są dostępne w sprzedaży detalicznej, nie mają pestek, bo zostały tak wyhodowane ze względu na wygodę konsumentów. Nasiona można bez problemu kupić w sklepie ogrodniczym lub zamówić przez Internet. Czasami zdarza się, że jednak owoc kupiony w supermarkecie ma pestki, więc swobodnie można wyhodować z nich swoje roślinki.  

Jak rozpoznać nasiona kaki? 

  • Nie są duże – mają 1-2 cm. 
  • Przybierają kształt migdałów. 
  • Są brązowego koloru, lekko wpadającego w barwę kasztanów. 

Kupione w sklepie nasiona są gotowe do zasadzenia, z kolei te znalezione w owocach persymony należy odpowiednio przygotować, zanim trafią do ziemi. Trzeba je oczyścić z resztek miąższu i pobudzić do kiełkowania. 

owoc kaki przekroczony na pół Kaki można wyhodować w domu z nasion Fot. 123RF/PICSEL

Uprawa kaki – sadzonki krok po kroku 

Masz już nasiona i nie wiesz co z nimi dalej zrobić? Oto twój plan działania. 

Krok 1. Włóż nasiona do miski napełnionej ciepłą wodę i trzymaj je w niej przez dobę. 

Krok 2. Namoczone pestki zawiń w zmoczony wodą ręcznik papierowy i umieść w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym. Możesz też wykorzystać zamykane pudełeczko z wilgotnym piaskiem. Taki pakunek przechowuj przez 3 miesiące w lodówce i często sprawdzaj, czy środowisko, w którym są nasiona, jest mokre. W razie potrzeby ponownie namocz ręcznik papierowy lub wlej odrobinę wody do piasku. 

Krok 3. Po upływie trzech miesięcy możesz posadzić nasiona na głębokość 1 cm w przygotowanej doniczce torfowej z żyzną ziemią do sadzenia (najlepiej torfem). 

Krok 4. Tak przygotowane doniczki umieść w pobliżu okna z bezpośrednim dostępem do promieni słonecznych, w miejscu o temperaturze 20-25°C.  

Krok 5. Po 2-3 tygodniach nasiona persymony powinny zacząć kiełkować. Gdy sadzonki kaki osiągną 4-5 cm wysokości i kilka (4-5 sztuk) prawdziwych liści, poczekaj jeszcze 2 tygodnie, zanim przesadzisz je do większej donicy. 

Krok 6. Przesadzając kaki, pamiętaj, że lubią gliniastą, żyzną, dobrze przepuszczalną glebę o pH między 6,5 a 7,5. Drzewka wolą pełne nasłonecznienie, dlatego latem możesz wystawiać je na taras lub balkon. 

Podczas uprawy persymony w domu pamiętaj o regularnym nawadnianiu podłoża. Musi być stale wilgotne, zwłaszcza w upalne dni. Zimą roślinę należy podlewać umiarkowanie, sprawdzając wcześniej, czy podłoże w ogóle wymaga dostarczenia wody. 

Przeczytaj również: Zapomnij o suplementacji wit. C. Ten owoc zapewnia 600% dziennego zapotrzebowania

Owoc kaki — właściwości 

Kaki to niezwykły owoc. Persymona dostarcza węglowodanów, głównie fruktozy i glukozy, dzięki czemu jest pożywnym i energetycznym pokarmem. Zawiera dużo pektyn, które regulują pracę jelit i łagodzą zapalenie żołądka. Owoc hurma jest bogaty w antyoksydanty: prowitaminę A lub beta-karoten, witaminę C oraz w mniejszym stopniu w witaminę B6, K i witaminę E. Są to witaminy niezbędne dla dobrej kondycji kości, skóry, włosów, błon śluzowych, a także prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego. 

Spożywanie kaki wskazane jest w przypadku stresu, problemów ze wzrokiem, przy nadmiarze cholesterolu oraz anemii (owoc ten stymuluje tworzenie czerwonych krwinek). Jeśli chodzi o minerały, zawiera dużo mangany (150 g kaki pokrywa 11% dziennego zapotrzebowania), miedź, potas, magnez oraz fosfor. Dzięki wysokiej zawartości potasu i niskiej zawartości sodu persymona jest owocem bardzo polecanym dla osób, które cierpią na nadciśnienie i choroby układu krążenia. 

owoce kaki na drzewie Wysoka zawartość potasu i niska zawartość sodu sprawia, że persymona jest owocem polecanym dla osób z nadciśnieniem i chorobami układu krążenia Fot. 123RF/PICSEL 

Jak jeść kaki? 

Miłośnicy kulinarnych eksperymentów uznają owoc kaki za atrakcyjny składnik w kuchni. Najczęściej spożywa się go na surowo, gdy już dojrzeje. Persymona jest dobra do jedzenia zazwyczaj już na początku listopada. Wystarczy owoc rozłupać na pół i wyjeść środek łyżeczką. Jasnoczerwony, dojrzały miąższ jest nieco galaretowaty i słodki jak dżem, trochę w smaku przypomina bardzo słodkie śliwki. Można też spotkać odmiany, których smak jest łagodniejszy, lżejszy i mniej słodki, a konsystencja miąższu bardziej twarda. Owoce kaki można podawać także z serami, jogurtami i orzechami. Można je dodawać do warzywnych dań, pizzy, wytrawnych tart, ale zawsze w umiarkowanych ilościach. Persymona dobrze komponuje się ze smakiem bardziej egzotycznych potraw, podawana wraz z kuskusem, ryżem basmati, kaszą bulgur lub komosą ryżową. Z dojrzałych owoców można też zrobić kompot lub dżem. 

Przeczytaj również: Domowa uprawa drzewek cytrusowych. Wiemy, co zrobić, by wydały owoce

Owoc kaki — zastosowania

Czy wiesz, że... 

  • Owoce kaki na początku są bardzo cierpkie. Wynika to z obecności w miąższu garbników, które zmniejszają się wraz z dojrzewaniem. 
  • Spożywanie owoców kaki w okresie jesienno-zimowym pozwala na dłużej zachować letnią opaleniznę. 
  • Liście persymony mają liczne właściwości takie jak obniżanie ciśnienia krwi, zapobieganie miażdżycy i oczyszczanie krwi. 
  • Zgodnie z popularną tradycją krajów azjatyckich kwiaty hurmy wschodniej są używane do leczenia odry, a kora drzewa jest stosowana do łagodzenia oparzeń. 
  • Kaki idealnie nadaje się do łagodzenia kolki u dzieci spowodowanej spożyciem nadmiaru słodyczy. Łagodzi również rewolucje żołądkowe u dorosłych. 
  • Z dojrzałej persymony możesz zrobić nawilżającą maseczkę dla suchej skóry. Wystarczy łyżkę  miąższu rozdrobnić na purée, dodać łyżeczkę oliwy z oliwek i wszystko dobrze wymieszać. Po umyciu twarzy nałóż mieszankę na twarz i szyję, omijając skórę pod oczami. Pozostaw na pół godziny i zmyj letnią wodą. 

Warto podkreślić, że oprócz wszystkich swych wartości odżywczych, persymona jest również bardzo ceniona jako roślina ozdobna. 

Redakcja Deccoria.pl 

Kaki, persymona, hurma wschodnia - co to za owoc i dlaczego warto go poznać? na INTERIA.TV.

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Niezwykły owoc obniża ciśnienie i zapobiega miażdżycy. Uprawa w doniczce jest prosta"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.