Od momentu wysiewu nasion selera, do uzyskania gotowej rozsady o kilku liściach mija zazwyczaj 8-10 tygodni. Wybór odmian z sezonu na sezon jest coraz większy, ale podstawy uprawy pozostają bez zmian.
Wysiew selera przeprowadzamy najczęściej w lutym lub na początku marca. Skrzynkę lub pojemnik wypełniamy podłożem do siewu i pikowania, które dokładnie zwilżamy. Pojemnik może być stosunkowo płytki, bo potem i tak siewki zazwyczaj wymagają pikowania. Nasiona selera są bardzo drobne, staramy się je rozprowadzić równomiernie. Nie przykrywamy ich podłożem, jedynie delikatnie ugniatamy, przez co cały czas mają dostęp do światła. Przykrywamy całość szybą lub folią i stawiamy w ciepłym i jasnym miejscu o temperaturze 18 – 22 stopni Celsjusza. Dbamy o to, by podłoże było zawsze wilgotne aż do pojawienia się wschodów. Okres kiełkowania to 10 – 20 dni. Jeżeli nasze wysiewy przykryliśmy folią, pamiętajmy o codziennym wietrzeniu. Jeżeli zauważymy, że podłoże nieco przeschło, podlewamy je delikatnie za pomocą opryskiwacza.
Mniej więcej miesiąc, półtora miesiąca po wysiewie - młode rośliny, które mają już 2-3 liście właściwe przepikowujemy do większych doniczek lub pojemników w rozstawie ok. 3-5 cm. Bardzo ważną rolę przy produkcji rozsady selerów odgrywa temperatura. Powinna być utrzymywana na poziomie 20-22 st C w ciągu dnia, a nocą 18-20 st. Po jakimś czasie możemy temperaturę obniżyć do 14-18 st. Celsjusza. Ale spadek temperatury poniżej 14 stopni może zahamować wzrost roślin, a nawet przyczynić się do wybijania w pędy kwiatostanowe w późniejszym okresie uprawy.