Spis treści:
- Dlaczego warto uprawiać mikrolistki?
- Groszek wąsaty – cenne mikrolistki
- Jak uprawiać groszek wąsaty w doniczce?
- Zastosowanie groszku wąsatego w kuchni
Dlaczego warto uprawiać mikrolistki?
Mikrolistki (mikrogreens) nazywane są nową superżywnością, czyli naturalnym produktem, który uznawany jest za jeden z najzdrowszych na całym świecie. Są one roślinami jadalnymi na wczesnym etapie rozwoju – zbieramy je i spożywamy na świeżo w chwili, gdy rozwiną dopiero kilka liści właściwych. Wiele warzyw oraz ziół można uprawiać w ten sposób. Mikrolistki mają podobny smak i zapach jak dojrzałe rośliny, ale cechy te są u nich dużo bardziej wyraziste.
Dlaczego warto uprawiać mikrolistki? Zawartość substancji odżywczych i aktywnych związków jest w tych niewielkich roślinach wielokrotnie wyższa niż w pełni rozwiniętych warzywach czy ziołach. Choć spożywa się je w znacznie mniejszych ilościach niż dojrzałe warzywa, stanowią zdrowe urozmaicenie odpowiednio zbilansowanej diety. Konkretny skład mikrolistków różni się w zależności od uprawianego gatunku, ale zawsze dostarczają nam cenne witaminy (A, C, K oraz z grupy B), jak i składniki mineralne (wapń, cynk i żelazo), błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze.
Kolejną zaletą uprawy mikrolistków jest to, że zajmują one mało miejsca na parapecie i nie wymagają praktycznie żadnej pielęgnacji. Do otrzymania superżywności o dobroczynnym wpływie na organizm wystarczy tacka, podłoże oraz odpowiednie nasiona. Domowej uprawy nie musimy nawozić ani pikować. Pamiętajmy tylko o podlewaniu, by już po kilkunastu dniach zebrać smakowite mikrolistki.
Z uprawą mikrolistków każdy sobie poradzi. Fot. gitusik/123RF.com
Przeczytaj również: Pachnie jak pieczarka, ma dużo żelaza i witaminy C. Jak uprawiać rungię na parapecie?
Groszek wąsaty – cenne mikrolistki
Jedną z roślin, którą możemy uprawiać na mikrolistki, jest groch zwyczajny. Warto zdecydować się na specjalną odmianę typu Affyla przeznaczoną specjalnie w tym celu. W sklepach ogrodniczych sprzedawana jest jako groszek wąsaty ze względu na ozdobne, zawijające się organy czepne tej rośliny.
Groszek wąsaty bardzo łatwo kiełkuje i błyskawicznie wschodzi, nawet jeśli nie poświęcamy mu zbyt wiele uwagi. Warto go docenić za soczyste, chrupiące liście o przyjemnym, wyrazistym i lekko słodkim smaku charakterystycznym dla młodego groszku. Groszek wąsaty nie tylko świetnie smakuje i efektownie wygląda na parapecie, ale przede wszystkim stanowi bombę składników odżywczych.
Dlaczego warto jeść groszek wąsaty w postaci mikrolistków? Doceńmy jego wysoką wartość odżywczą:
- Zawiera szereg niezbędnych dla zdrowia witamin, zwłaszcza A, C, D, E, K oraz te z grupy B. Dzięki nim wspiera ogólną odporność organizmu, dba o nasz wzrok i kości oraz opóźnia procesy starzenia;
- Obfituje w cenne składniki mineralne, zwłaszcza w żelazo, wapń, cynk oraz magnez;
- Stanowi źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy jelit;
- Wzbogaca codzienną dietę w białko oraz węglowodany.
W marketach mikrolistki groszku wąsatego kosztują naprawdę sporo – ceny wahają się od 15 do 30 zł za małe opakowanie, które zawiera ok. 200 g produktu. Dużo bardziej opłacalna jest samodzielna uprawa tej wartościowej rośliny.
Groszek wąsaty jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale też łatwy w uprawie. Fot. daryapoph/123RF.com
Jak uprawiać groszek wąsaty w doniczce?
Uprawa groszku wąsatego na mikroliście daje nam dostęp do świeżej i niezwykle zdrowej żywności nawet w środku zimy. Oczywiście możemy ją założyć na parapecie w dowolnym momencie roku. Zacznijmy od przygotowania potrzebnych materiałów. Poza nasionami przyda nam się dowolny płytki pojemnik – donica, taca czy misa, a także podłoże do wysiewu nasion oraz włókno kokosowe.
Jak uprawiać groszek wąsaty w doniczce?
- Nasiona groszku wąsatego wrzucamy do miseczki i zalewamy wodą o temperaturze pokojowej. Zostawiamy na 8-10 godzin, a następnie odcedzamy.
- Do ziemi do wysiewu dodajemy namoczone włókna kokosowe. Zastosujmy proporcję 1:10 (9 części ziemi na 1 część włókien kokosowych).
- Tak przygotowaną mieszanką wypełniamy donicę lub inny pojemnik.
- Na wierzchu podłoża równomiernie rozsypujemy namoczone nasiona grochu. Siew powinien być gęsty. Nasiona delikatnie wciskamy, nie muszą być jednak całkowicie przykryte ziemią.
- Na koniec zraszamy wodą.
Tak przygotowaną uprawę groszku wąsatego stawiamy na jasnym, słonecznym parapecie. W kolejnych dniach dbamy o to, aby podłoże nie wyschło i obserwujemy kiełkowanie nasion. Pierwszych wschodów doczekamy się już po niespełna tygodniu, zbiorów mikrolistków zaś po 10-14 dniach. Warto ścinać je tuż nad powierzchnią podłoża za pomocą czystych nożyczek.
Jak wykorzystać mikrolistki groszku wąsatego w kuchni? Fot. Africa images/CanvaPro
Zastosowanie groszku wąsatego w kuchni
Pędy i liście groszku są delikatnie słodkie, pachnące i przyjemnie kruche. Dzięki poskręcanym wąsom wyglądają bardzo efektownie na talerzu. Chętnie wykorzystuje się je w restauracjach, głównie do dekorowania potraw, ale to niejedyne ich ciekawe zastosowanie. Mikrolistki groszku wąsatego z powodzeniem wykorzystamy także w domowej kuchni do wielu smakowitych dań.
Groszek wąsaty warto jeść na surowo, dodając go do sałatek, przekąsek, kanapek, koktajli, past i twarogów. Jeśli chcemy wzbogacić nim zupy i sosy, posypmy posiekanymi listkami potrawę dopiero w momencie, gdy trafi na talerze. Warto pamiętać, że mikrolistki zachowują wszystkie wartości odżywcze, jeśli nie zostały poddane obróbce termicznej.
Jeżeli nie chcemy wykorzystywać wszystkich mikrolistków od razu, możemy je ściąć, włożyć do plastikowego pudełka, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki. Tak zabezpieczone możemy przechowywać do 2 tygodni.
Z uprawą mikrolistków groszku wąsatego poradzi sobie każdy, nawet początkujący. Warto się na to zdecydować, aby mieć dostęp do świeżej zieleniny o wyjątkowym smaku i dobroczynnych właściwościach.
Źródło: deccoria.pl
Przeczytaj również:
Mięta, oregano i komarzyca w jednym. Miętę meksykańską możesz uprawiać w doniczce
Redukuje stres, działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Jak przyciąć anginkę, by się zagęściła?
Poprawia pamięć, reguluje poziom glukozy. Ananasa możesz uprawiać w domu