Grusze to zaraz po jabłoni najczęściej uprawiane drzewa w Polsce. Niestety są one bardzo wrażliwe na choroby pochodzenia grzybowego, z których najpopularniejszy jest parch gruszy. Bez podjęcia odpowiednich działań prewencyjnych parch może doprowadzić do opadnięcia wszystkich liści i zmniejszenia lub całkowitego zniszczenia plonów.
Czytaj artykułRośliny o niebieskich kwiatach to w naturze prawdziwa rzadkość. Nic dziwnego, że okazy w takim kolorze wzbudzają ogólne zainteresowanie i podziw. Szczególnie popularne stały się niebieskie storczyki. Intensywny kolor kwiatów wspaniale komponuje się z ciemnozielonymi liśćmi. Dowiedz się, jak uprawiać tę wyjątkową roślinę.
Czytaj artykułWłaściwy wzrost i rozwój roślin zależy przede wszystkim od jakości gleby. Niestety na spadek żyzności podłoża mają wpływ różne czynniki, a ten problem dotyka nie tylko tereny upraw rolniczych, lecz także ogrody przydomowe i działkowe. Jak poprawić żyzność gleby? Oto 7 najlepszych sposobów do zastosowania w swoim ogródku!
Czytaj artykułGolteria chilijska to niska zimozielona krzewinka, która jesienią bogato obsypuje się drobnymi kolorowymi owocami. Roślina ta świetnie wygląda posadzona w donicach i na rabatach. Można łączyć ją z wrzosami czy żurawkami. Dowiedzcie się, jak ją uprawiać.
Czytaj artykułZimowity jesienne we wrześniu i październiku upiększają ogrody barwnymi kielichowatymi kwiatami. Sprawdźcie, jak uprawiać je w ogrodzie i dlaczego rośliny te mogą być niebezpieczne.
Czytaj artykułChemiczne środki ochrony roślin są skuteczne i pozwalają szybko wyeliminować choroby i szkodniki. Niestety, są też niebezpieczne dla ludzi i zwierząt. Dlatego właśnie muszą być odpowiednio przechowywane, a po zużyciu – zutylizowane we właściwy sposób.
Czytaj artykułNiezwykle urodziwe, oszałamiające połączeniem barw, wprawiające w zachwyt przez całe lato, aż do pierwszych przymrozków – dalie to jedne z najpiękniejszych kwiatów, które można umieścić w swoim ogrodzie. Prawdziwe królowe lata, które nigdy się nie nudzą. Pragniesz mieć je wokół swojego domu? Dowiedz się, jak je uprawiać!
Czytaj artykułKuchnia to prawdziwy arsenał naturalnych środków czyszczących. Wystarczy otworzyć lodówkę, by znaleźć kolejne substancje przydatne przy sprzątaniu. Na przykład taki majonez – doskonale smakuje z jajkami gotowanymi na twardo, podkreśla smak sałatki jarzynowej, jest niemal niezbędny w sztuce kulinarnej. Kto by pomyślał, że można go wykorzystywać nie tylko do gotowania? Poznajcie 11 nietypowych zastosowań majonezu!
Czytaj artykułSzeflera to jedna z tych roślin, które są naprawdę proste w codziennej uprawie. Trudno ją zniszczyć – nie boi się nawet przeciągu czy dymu papierosowego. W odpowiednich warunkach potrafi jednak urosnąć do 2,5 metra wysokości i odwdzięczyć się pięknymi liśćmi. Jak uprawiać szeflerę w swoim domu? Sprawdź!
Czytaj artykułAranżacja ogrodu, bez względu na jego wielkość, nie musi ograniczać się tylko do uprawy roślin i krzewów oraz rozstawienia grilla. Zielony zakątek, w którym chcemy się zrelaksować, nie musi być wyłącznie przestrzenią, w której sadzi się warzywa i podziwia rozkwitające pąki kwiatów. Ogród może być także miejscem, w którym spędzamy czas z rodziną i przyjaciółmi, jemy wspólne posiłki oraz w którym ucinamy sobie drzemkę w leniwe, letnie popołudnia.
Czytaj artykułBez domku narzędziowego w ogrodzie ani rusz – jest to doskonałe miejsce do przechowywania mniejszych i większych narzędzi, nasion, ziemi, nawozów. Jeśli jednak chcesz być w pełni usatysfakcjonowany z wyboru takiej konstrukcji, musisz poważnie zastanowić się przed jej zakupem. Drewniany, plastikowy, a może metalowy? Podpowiadamy, jaki domek narzędziowy najlepiej sprawdzi się w ogrodzie!
Czytaj artykułKrzewy to wieloletnie rośliny, które swoim wyglądem mogą przypominać małe drzewa. Ich łodygi mają najczęściej zdrewniałą łodygę, która rozgałęzia się na wiele mniejszych pędów zakończonych liśćmi lub kwiatami. Stanowią doskonałą ozdobę parków oraz ogrodów. Jednak niektóre gatunki nie mogą rosnąć blisko siebie, ponieważ tworzą „niebezpieczne związki”.
Czytaj artykułCzęsto bez zastanowienia wyrzucamy do kosza fusy z kawy, herbaty czy skorupki z jajek, nie zdając sobie sprawy, że moglibyśmy zrobić z nich pożytek. Sprawdźcie, jak ponownie wykorzystać odpady z kuchni.
Czytaj artykułSzantę doceniano już w starożytności, nazywając ją nasieniem Horusa. W dzisiejszych czasach nadal jest chętnie wykorzystywana przy ogólnym osłabieniu organizmu, kaszlu czy niestrawności. Jest wdzięczną rośliną zielną do sporządzania nie tylko naparów, ale także nalewek i soków. Podpowiadamy, jak ją uprawiać, by móc wykorzystać jej właściwości.
Czytaj artykuł- Poprzednia
- z 95
- Następna