Porady ogrodnicze

Jak zabezpieczyć winorośl na zimę? Kopczykowanie i okrywanie winorośli

Warunki klimatyczne panujące w Polsce pozwalają na uprawę winorośli, jednak jest ona nieco trudniejsza niż na przykład w krajach śródziemnomorskich. Głównym problemem są niskie temperatury występujące u nas zimą. W związku z tym, aby krzewy nie przemarzły, należy je na mroźne miesiące zabezpieczyć. Jak to zrobić? Poznaj skuteczne sposoby.

Jak zabezpieczyć winorośl na zimę? Kopczykowanie i okrywanie winorośli
Przed okryciem przeciw przemarzaniu, dobrze jest przyciąć krzewy. Fot. 123rf.com

Spis treści:

Kiedy zabezpieczamy winorośl przed zimą?

Winorośl zabezpiecza się nie tylko przed mrozem, ale i przed rozhartowaniem zimowym (ma miejsce, gdy w zimowych miesiącach wystąpią wysokie temperatury). Roślina rozmarza, wznawia wegetację i co najgorsze, traci przez to mrozoodporność. Mróz pojawiający się po okresie wyższych temperatur doprowadza do osłabienia roślin, a nawet do wymarcia całych plantacji. Kopczykowanie 20-30 cm warstwą ziemi sprawia, że przy korzeniach panują w miarę stabilne warunki, nie pozwalające na zbyt wczesne rozpoczęcie wegetacji.

Zabezpieczanie roślin należy przeprowadzić przed przymrozkami. Trzeba więc śledzić prognozy pogody – czasem już pod koniec października mogą zdarzyć się mroźne noce i poranki. Za bezpieczny termin okrywania i okopywania winorośli uznaje się listopad. Nie powinno się okrywać roślin zbyt wcześnie, gdyż może to spowodować gnicie korzeni, a poza tym zmniejsza szansę na zahartowanie krzewów.

Niektóre gatunki winorośli uznawane są za całkowicie mrozoodporne – wytrzymują temperatury nawet do około -30°C. Należą do nich na przykład:

  • Regent,
  • Reliance,
  • Muscat Bleu,
  • Reform,
  • Gołubok,
  • Sputnik Siewierokaukaski,
  • Cascade.

Trzeba jednak pamiętać o tym, że młode krzewy powyższych odmian należy okryć. Mrozoodporność rozwija się bowiem wraz z rozrostem rośliny.

Przeczytaj też: Winorośl japońska. Kiedy sadzić i jak pielęgnować wyjątkowe pnącze?

Jak zabezpieczyć winorośl przed zimą?

O okrywaniu krzewów winorośli warto myśleć już przy zakładaniu plantacji – właściwe prowadzenie roślin ułatwi późniejsze zabezpieczanie ich na zimę. Odmiany, które wymagają okrywania, dobrze jest prowadzić w formach ze skośnie wyprowadzonym pniem, w formie głowy bez pnia lub w innej formie umożliwiającej okrycie.

Sposób zabezpieczenia winorośli zależy od wieku sadzonki. Młode rośliny, czyli mające mniej niż 3 lata, należy okrywać zawsze, niezależnie od mrozoodporności. Należy także zabezpieczyć zarówno ich korzenie, jak i pędy. Starsze krzewy zabezpiecza się głównie przy korzeniach – odmian o dużej mrozoodporności można nie okrywać w ogóle. Istnieją dwa główne sposoby zabezpieczania winorośli: kopczykowanie oraz okrywanie.

  • Kopczykowanie

Przed procesem okrywania, dobrze jest odrobinę przyciąć krzewy, aby zmniejszyć ich gabaryty. Jesienią co prawda nie ma potrzeby przycinania winorośli, ale można to zrobić właśnie po to, aby łatwiej było je dokładnie okryć. Jeśli zdecydujesz się na przycinanie krzewów, pamiętaj, aby zrobić to odpowiednio wcześnie  w październiku lub listopadzie). Roślina musi mieć bowiem czas, aby wzmocnić się przed zimą.

Samo kopczykowanie polega na przygięciu krzewu do ziemi (należy to robić w dodatniej temperaturze), przypięciu szpilkami oraz przykryciu gałęziami z drzew i krzewów iglastych. Zabezpieczą one sadzonki przed nadmiernym osiadaniem gleby, a w razie trwającej długo mokrej oraz bezmroźnej pogody, ochronią roślinę przed gniciem. Na wierzch sypie się warstwę ziemi grubości 20-30 cm. Jeśli nie dysponujesz gałęziami, możesz pominąć ten krok – sama ziemia jest wystarczającym okryciem.

  • Okrywanie

Okrywanie to sposób, który wykorzystuje się zwykle w przypadku krzewów prowadzonych na wysokim pniu. Przed okryciem sadzonki usuwa się z niej część zbędnych pędów, a pozostawione łozy układa w wiązkę, którą przywiązuje do pnia lub ramion. Rośliny można okryć słomą, tworząc rodzaj chochoła.

Wygodniejszą alternatywą dla słomy jest tektura falista lub złożone razem arkusze grubego papieru pakowego. Warstwy papieru lub tektury należy ułożyć na krzewie tak, aby zachodziły na siebie, a następnie obwiązać sznurkiem. Obecnie sklepy ogrodnicze proponują także bardzo wygodne w użyciu gotowe maty słomiane lub białą agrowłókninę o gramaturze 50g/m².

Gotowe okrycie winorośli Gotowe okrycia winorośli usprawniają pracę nad zabezpieczeniem roślin na zimę. Fot. 123rf.com

Jakie są skutki przemarznięcia winorośli?

Przemarznięta winorośl nie wypuszcza pąków. A jeśli nie wypuści pąków, nie będzie z niej również owoców. Nagły przymrozek może spowodować straty rzędu 80-90% wszystkich owoców. Po czym poznać, że sadzonka przemarzła i trzeba ją reanimować?

Przede wszystkim trzeba uzbroić się w cierpliwość – na pędach winorośli pąki pojawiają się dość późno, bo pod koniec maja albo na początku czerwca. Jeśli do tego czasu nie wyrosną to znak, że roślina przemarzła. Często jednak zdarza się tak, że przemarzają tylko niektóre pędy i wystarczy je obciąć, aby cały krzew się zregenerował.

Jakie odmiany winorośli najlepiej rosną w Polsce?

Winorośl, szczególnie ta, która ma być zastosowana do wyrobu wina, jest rośliną wymagającą odpowiedniego siedliska. Wybór odmian powinien być podyktowany warunkami do uprawy: stanowiskiem, mikroklimatem regionu i warunkami glebowymi. Spośród ogromnego bogactwa odmian winorośli tylko nieliczne (te o stosunkowo krótkim okresie wegetacji) nadają się do uprawy w Polsce. Chcąc uprawiać tutaj winorośl z zamysłem wytwarzania z niej wina, warto szukać wśród odmian, które uprawia się na przykład w Austrii, a nie wśród tych charakterystycznych dla ciepłego południa Europy.

Specjaliści twierdzą, że przyszłość uprawy winorośli w polskim, chłodnym klimacie należy do mieszańców międzygatunkowych, tak zwanych mieszańców złożonych. Jeśli chodzi o winorośl przerobową, odmiany polecane do uprawy w Polsce to między innymi:

  • Aurora,
  • Bianca,
  • Cascade,
  • Krystaly,
  • Regent,
  • Medina,
  • Reform,
  • Rondo,
  • Zilga.

Marzysz o zdrowych, słodkich i obficie rosnących na krzaczkach winogronach? Pamiętaj o właściwym zabezpieczeniu sadzonek na zimę. Wystarczy proste kopczykowanie, aby uchronić bryłę korzeniową przed skutkami minusowych temperatur.

Źródło: deccoria.pl

Przeczytaj również:

Jak pielęgnować winorośl po owocowaniu - nawożenie i przycinanie

Nawożenie winorośli latem. Organiczne przepisy na duże i słodkie winogrona

Oprysk winorośli. Czym i kiedy pryskać winogrona - najlepsze naturalne opryski

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.