Głóg - podstawowe informacje
Nazwa “głóg” odnosi się zarówno do krzewu, jak i owoców. Naturalnie występuje on na niemal całej północnej półkuli - w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Owoce głogu są niewielkie, czerwone lub różowe i nieco cierpkie w smaku. Mimo, że z wyglądu przypominają jagody, należą do pestkowców - kryją w sobie jedną dużą pestkę. Okres zbierania kwiatów na susz przypada na maj i czerwiec, natomiast owoców - na koniec lata.
Wartości lecznicze głogu znane były w tradycyjnej medycynie ludowej wszystkich trzech kontynentów. Jego imponujące właściwości wynikają z unikalnej kompozycji witamin, minerałów i składników organicznych zawartej w owocach. Do najbardziej wartościowych należą: witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina C, witeksyna, rutyna, katechiny, saponiny oraz antocyjanidyny wykazujące działanie antyoksydacyjne.
Fot.123RF/PICSEL© Dzięki gęstym liściom i pieknym kwiatom, które przeksztalcaja się w czerwone jagody, głóg doskonale nadaje się na stworzenie ozdobnego żywopłotu.
Wymagania
To rośliny kochające słońce, na tym właściwie kończą się ich wymagania dotyczące stanowiska, są mało wybredne, długowieczne, znoszą suszę, zasolenie, ubogie gleby, są odporne na mrozy, lubią słońce. Cięcie jest im na ogół niepotrzebne, w razie konieczności gałązki można skrócić tuż po kwitnieniu.
Głogi to rośliny przyjazne zwierzętom. Ich owoce, długo pozostające na drzewach, stanowią pokarm dla ptaków i drobnych zwierząt łąkowych, a pędy zaopatrzone w ciernie - to swoista ochrona i świetne miejsce do zakładania gniazd. Pszczoły masowo odwiedzają miododajne kwiaty, a zaradne gospodynie potrafią z nich przyrządzać konfitury i nalewki.
Zastosowanie
Zastosowanie głogów to przede wszystkim żywopłoty, zarówno formowane, jak inieformowane. Prowadzone natomiast w formie drzewa, pięknie wyglądają w szpalerze lub jako wysoki element na rabacie.
Fot.123RF/PICSEL
Najbardziej znane są 2 gatunki głogów. Głóg dwuszyjkowy (C. laevigata): ma białe lub różowawe kwiaty. Dorasta maksymalnie do 5 metrów wysokości przy szerokim rozłożystym pokroju. Najbardziej ceniona odmiana tego gatunku to `Paul`s Scarlet` o pełnych, prawie czerwonych kwiatach.
Fot. wikipedia.org © Głóg jednoszyjkowy `Paul`s Scarlet
Kolejny to głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) świetnie nadaje się na żywopłoty formowane, ma też większą siłę wzrostu niż poprzedni gatunek, gdyż dorasta nawet do 8 metrów. Ciekawą odmianą tego gatunku jest głóg `Stricta` o wzniesionym kolumnowym pokroju.
Stosowanie głogu - korzyści dla zdrowia
Ze względu na swoje właściwości wzmacniające i lecznicze, głóg powinny stosować osoby starsze, osłabione, zestresowane, przemęczone i przepracowane. Oto lista najważniejszych korzyści zdrowotnych wynikających z jego zażywania.
- redukuje bóle w klatce piersiowej: jeśli cierpisz na problemy sercowo-naczyniowe wywołujące tego typu bóle, regularne picie herbatki z głogu pozwoli ci je złagodzić. Pamiętaj jednak że, nie należy traktować tego jako jedynej terapii i konieczne są konsultacje z lekarzem.
- wzmacnia serce: nie bez powodu zarówno medycyna naturalna, jak i tradycyjna doceniają głóg za jego pozytywny wpływ na najważniejszy mięsień w ludzkim organizmie. Stosowanie głogu obniża ryzyko chorób serca, zwiększa ogólną wytrzymałość, pomaga w problemach z oddychaniem, podnosi poziom energii, pomaga w przewlekłych stanach zmęczenia. Dodatkowo, zwalcza wolne rodniki - głównych wrogów zdrowego serca.
- stabilizuje ciśnienie krwi: niezależnie od tego, czy cierpisz na zbyt wysokie czy zbyt niskie ciśnienie krwi, niezwykła mieszanka wartościowych substancji znajdujących się w głogu pomoże je ustabilizować i doprowadzić do neutralnego poziomu.
- wzmacnia system odpornościowy: antyoksydanty eliminują niebezpieczne toksyny z organizmu, natomiast witamina C zawarta w głogu pomaga podnieść aktywność białych krwinek, co wpływa na poprawę ogólnego stanu zdrowia i odporności.
- uwalnia od niepokoju: w medycynie naturalnej stosowano głóg “na uspokojenie”: w celu leczenia stanów niepokoju, stresu, a nawet depresji. Zalecano go osobom pogrążonym w żałobie lub nieszczęśliwie zakochanym. Współczesne badania naukowe potwierdzają, że stosowanie głogu wpływa na gospodarkę hormonalną w organizmie i poprawę nastroju.
- dodaje energii: substancje zawarte w głogu sprawiają, że rozszerzają się naczynia wieńcowe, co z kolei wpływa na łatwiejsze krążenie krwii i wyższy poziom energi. Właściwe dotlenienie organizmu przynosi także efekty w postaci poprawy funkcji umysłowych.
- polepsza przemianę materii: składniki aktywne obecne w głogu wchodzą w interakcję z florą bakteryjną jelit, poprawiając trawienie składników odżywczych. Duża ilość błonnika z kolei, pomaga pozbyć się problemów z zaparciami, wzdęciami a nawet wrzodami.
- leczy problemy skórne: dzięki obecności antyoksydantów, głóg pomaga uzyskać efekt pięknej, zdrowej skóry.Wykazuje właściwości przeciwzapalne i może być stosowany miejscowo, zwłaszcza na oparzenia, rany i zmiany trądzikowe.
Jak zrobić domową nalewkę z głogu?
Głóg możesz przyjmować w różnych postaciach. Jedną z nich - nalewkę - bez problemu przygotujesz samodzielnie w domu. Najlepsze do tego są owoce głogu zebrane po pierwszych przymrozkach.
W pierwszym etapie potrzebne ci będą następujące składniki: 1 kg owoców głogu, 4 szklanki spirytusu, 1 szklanka przegotowanej wody.
Po dwóch tygodniach przygotuj także: 3 szklanki wody, 50 dkg cukru, 1 cytryna, 1 łyżeczka cynamonu, 8-10 goździków.
Przygotowania:
1. Dokładnie opłukane owoce głogu wsyp do dużego słoja (najlepiej o pojemności 5 litrów). Upewnij się, że pozbyłeś się wszystkich listków i gałązek.
2. Spirytus zmieszaj z wodą, mieszankę wlej do słoja.
3. Zamknij szczelnie i odstaw w ciemne miejsce na dwa tygodnie. Nie zapomnij codziennie potrząsnąć słojem. Dzięki temu owoce i spirytus z wodą będą się ze sobą mieszały.
Po dwóch tygodniach:
- Zetrzyj skórkę z cytryny.
- Zagotuj wodę, dodaj skórkę cytrynową, cukier, goździki i cynamon. Gotuj na małym ogniu przez ok 5 minut usuwając pojawiającą się pianę. Następnie odstaw otrzymany syrop do ostudzenia.
- Zlej spirytus znad głogu do osobnego naczynia.
- Zlany spirytus wlej powoli i ciągle mieszając do ostudzonego syropu.
- Otrzymaną mieszankę wlej do słoika, szczelnie zamknij i pozostaw na 3 dni w ciemnym, chłodnym miejscu.
- Po upływie tego czasu przecedź nalewkę, przelej do butelek i ponownie odstaw w ciemne, chłodne miejsce, tym razem na przynajmniej 3 miesiące.
Zalecana dzienna dawka nalewki to 1-2 łyżeczki.
Dorota Sokołowska/Deccoria.pl
Zdjęcia: 123RF.com
Przeczytaj także:
Apteka w ogrodzie: Czosnek. Dalczego warto jeść go na czczo?
Apteka w ogrodzie: orzech włoski
Apteka w ogrodzie: czarny bez
Apteka w ogrodzie: babka lancetowata
Apteka w ogrodzie: bez czarny
Apteka w ogrodzie: ostopest plamisty
Apteka w ogrodzie: czosnek
Apteka w ogrodzie: oregano
Apteka w ogrodzie: przywrotnik pospolity
Apteka w ogrodzie: czarnuszka dobra na wszytko