Spis treści:
- Zbiór cebuli — jak wybrać odpowiedni moment?
- Jak się zbiera cebulę?
- Prawidłowe przechowywanie cebuli
- Błędy w przechowywaniu cebuli
Zbiór cebuli — jak wybrać odpowiedni moment?
Podstawowa zasada brzmi, że cebuli nie należy zbierać zbyt wcześnie. Pod tym ogólnym stwierdzeniem kryją konkretne zalecenia. Jeżeli liście powoli żółkną i zapadają się, to jest to właściwy czas na wyciąganie główek z ziemi. Warto zbierać ją dopiero wtedy, gdy liście całkowicie zwiędną. To kiedy można zbierać cebulę, zależy także od sposobu i czasu jej posadzenia. Te posadzone jesienią są gotowe już w czerwcu, natomiast te posadzone wiosną są gotowe do zbioru między lipcem a wrześniem.
Dojrzałą cebulę można rozpoznać po stanie jej liści. Im bardziej zwiędłe i nieestetyczne są zielone części cebuli, tym bliżej jest czasu zbioru. Dzieje się tak, ponieważ cebula wchłania składniki odżywcze do owoców, gdy zbliża się jesień. Jeśli liście roślin są wystarczająco zwiędnięte przed zbiorem, cebula będzie aromatyczna i smaczna.
Jeżeli mowa o zbiorze cebuli ozimej, to ma ono miejsce w czerwcu, natomiast dymkę zbiera się w połowie lub późnym lecie, właśnie w sierpniu. Co jeszcze ważne, bulwy wyhodowane z sadzonek dojrzewają w ogrodzie kilka tygodni wcześniej niż te wyhodowane z nasion.
Jak się zbiera cebulę?
Część ogrodników zaleca, aby "deptać" cebulę, łamiąc naziemną część rośliny przed zbiorem. Nie jest to jednak szczególnie korzystne. Po zerwaniu liści cebula przechodzi bowiem w stan "awaryjnego dojrzewania". W rezultacie często zaczyna gnić od środka lub przedwcześnie kiełkuje. Dlatego zamiast deptania, najlepiej spulchnić glebę wokół cebuli widłami tuż przed zbiorem, aby korzenie straciły kontakt z glebą. To sprzyja wchłanianiu składników odżywczych z liści.
Jak się zbiera cebulę? Po spulchnieniu widłami należy odczekać, aż liście same się wygną i staną się tak żółte, że prawie nie będzie widać zieleni. Do zbioru należy wybrać dobrą pogodę, kiedy przez kilka dni będzie sucho. Następnie należy wyjąć cebulę z gleby widłami, rozłożyć ją na grządce i pozostawić do wyschnięcia na około dwa tygodnie. W deszczowe lato lepiej rozłożyć świeżo zebraną cebulę na drewnianych stojakach lub w płytkich skrzynkach na zadaszonym balkonie. Cebula może też trafić do dobrze wentylowanej szopy. W przeciwnym razie wilgoć będzie sprzyjać rozwojowi pleśni i cebula się zepsuje.
Przeczytaj również: Kiedy wyrywać i jak suszyć cebulę? Najlepsze sposoby przechowywania cebuli
Prawidłowe przechowywanie cebuli
Jeżeli cebula miała szansę dobrze wyschnąć po zbiorze, przychodzi pora na przechowywanie. Przed tym jednak należy usunąć martwe liście, a cebulę zapakować w przewiewne pojemniki, siatki, koszyki, drewniane skrzynki lub pojemników z otworami. Należy unikać plastiku i lodówki, ponieważ sprzyjają one psuciu się cebuli.
Alternatywnie można zapleść liście świeżo zebranej cebuli w ozdobne warkocze, a następnie powiesić cebulę pod markizą lub dachem do wyschnięcia. Wysuszoną cebulę przechowuje się w suchym, przewiewnym miejscu, aż będzie gotowa do spożycia. Pomieszczenie o zwykłej temperaturze jest lepsze niż zimna piwnica, ponieważ niskie temperatury powodują przedwczesne kiełkowanie cebuli. Dobrze wentylowana spiżarnia lub strych to także dobre miejsca do przechowywania cebuli. Warto upewnić się, że pomieszczenie jest zabezpieczone przed mrozem.
Część ogrodników zaleca, aby "deptać" cebulę, łamiąc naziemną część rośliny przed zbiorem.Fot. yuris010/123RF.com
Błędy w przechowywaniu cebuli
Aby zapewnić trwałość cebuli przez długi czas, należy ją przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Po zbiorze nie należy pozostawiać cebuli na słońcu zbyt długo i, jak wspomnieliśmy, nie należy przechowywać jej w lodówce. Wysoka wilgotność spowoduje, że warzywa stają się miękkie i szybko tracą smak. Tylko obrana i pokrojona cebula może krótko zachować świeżość w lodówce.
Część ogrodników wskazuje, aby zawinąć cebulę w folię spożywczą lub umieścić ją przecięciem do dołu w plastikowym pojemniku. Alternatywnie można zamrozić cebulę, najlepiej posiekaną. W takim przypadku będzie ona mogła być przechowywana nawet przez rok.
Co jednak ważne, nie należy owijać cebuli w folię aluminiową. Reakcja chemiczna w folii powoduje, że metaliczny smak i części aluminium przenoszą się do cebuli. Co jeszcze ważne, jeżeli miejsce przechowywania jest zbyt jasne, cebula wykiełkuje. To oznacza, że szybko straci smak, zapadnie się i nic nie pozostanie z owocu. Jeśli miejsce przechowywania jest zbyt wilgotne, istnieje ryzyko wystąpienia pleśni, a to oznacza utratę plonów i zmarnowany czas.
Źródło: Deccoria.pl
Przeczytaj również:
Posadź tam, gdzie rosła cebula. Będziesz zaskoczony efektami
Siew cebuli na rozsadę. Uprawa cebuli na duże i zdrowe główki