Sponsor serwisu Leroy Merlin logo

Artykuły

Pszczoły od zawsze były i będą niezbędną częścią ekosystemu, uzależniając istnienie roślin owadopylnych od swojej kondycji i obecności w przyrodzie. Ponad 80% roślin zapylanych jest przez owady, najczęściej właśnie przez pszczołowate. Na swoim ciele przenoszą one ziarna pyłku z pylników na znamiona słupków roślin, w ten sposób je zapylając. W zamian wykorzystują ich zasoby, czerpiąc od nich pokarm białkowy w postaci pyłku kwiatowego oraz energetyczny, czyli nektar.

Czytaj artykuł 

Pszczoły od zawsze były i będą niezbędną częścią ekosystemu, uzależniając istnienie roślin owadopylnych od swojej kondycji i obecności w przyrodzie. Ponad 80% roślin zapylanych jest przez owady, najczęściej właśnie przez pszczołowate. Na swoim ciele przenoszą one ziarna pyłku z pylników na znamiona słupków roślin, w ten sposób je zapylając. W zamian wykorzystują ich zasoby, czerpiąc od nich pokarm białkowy w postaci pyłku kwiatowego oraz energetyczny, czyli nektar.

Czytaj artykuł 

Pszczoły od zawsze były i będą niezbędną częścią ekosystemu, uzależniając istnienie roślin owadopylnych od swojej kondycji i obecności w przyrodzie. Ponad 80% roślin zapylanych jest przez owady, najczęściej właśnie przez pszczołowate. Na swoim ciele przenoszą one ziarna pyłku z pylników na znamiona słupków roślin, w ten sposób je zapylając. W zamian wykorzystują ich zasoby, czerpiąc od nich pokarm białkowy w postaci pyłku kwiatowego oraz energetyczny, czyli nektar.

Czytaj artykuł 

Pszczoły od zawsze były i będą niezbędną częścią ekosystemu, uzależniając istnienie roślin owadopylnych od swojej kondycji i obecności w przyrodzie. Ponad 80% roślin zapylanych jest przez owady, najczęściej właśnie przez pszczołowate. Na swoim ciele przenoszą one ziarna pyłku z pylników na znamiona słupków roślin, w ten sposób je zapylając. W zamian wykorzystują ich zasoby, czerpiąc od nich pokarm białkowy w postaci pyłku kwiatowego oraz energetyczny, czyli nektar.

Czytaj artykuł 

Pszczoły od zawsze były i będą niezbędną częścią ekosystemu, uzależniając istnienie roślin owadopylnych od swojej kondycji i obecności w przyrodzie. Ponad 80% roślin zapylanych jest przez owady, najczęściej właśnie przez pszczołowate. Na swoim ciele przenoszą one ziarna pyłku z pylników na znamiona słupków roślin, w ten sposób je zapylając. W zamian wykorzystują ich zasoby, czerpiąc od nich pokarm białkowy w postaci pyłku kwiatowego oraz energetyczny, czyli nektar.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata. Patrząc na aurę za oknem, trudno nie zgodzić się z tym powiedzeniem. Pogoda nas nie rozpieszcza, po kilku ciepłych dniach, nastały pierwsze wiosenne przymrozki. Podpowiadamy, jak uchronić przed nimi rośliny.

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Koty uwielbiają podgryzać rośliny uprawiane w domu, co nierzadko spotyka się ze sporą dezaprobatą ich właścicieli. Wiele gatunków zieleni pokojowej może zagrażać życiu i zdrowiu mruczków. Zobacz, które z nich są bezpieczne dla zwierząt.

Czytaj artykuł 

Ogród to nie tylko miejsce bogato usłane roślinnością, to także przestrzeń wychodząca naprzeciw swoim użytkownikom, która swoimi elementami umożliwia stworzenie obszaru do odpoczynku i relaksu dla dorosłych, jak i dla najmłodszych. Warto, by w naszych przydomowych ogrodach zapewnić małym odkrywcom miejsce, które będzie ich inspirowało oraz pobudzając ich wyobraźnię, edukowało i rozwijało.

Czytaj artykuł 

Obrus stanowi podkład dla kompozycji stołowej, złożonej z eleganckiej zastawy, serwetek i innych dekoracji. Plamy na tkaninie kładą się cieniem nawet na najwspanialszej aranżacji. Podpowiadamy, jak dbać o różne rodzaje nakryć i serwet.

Czytaj artykuł 

Warzywa możemy hodować na parapecie przez cały rok. To wspaniały sposób na ekologiczny warzywniak we własnej kuchni, ale i przede wszystkim dobre rozwiązanie na nie marnowanie resztek, które pozostaną po przygotowaniu rodzinnego obiadu.

Czytaj artykuł 

Rzeżuchę zazwyczaj wysiewamy tuż przed Wielkanocą. Prócz tego, że jest świetną, świąteczną dekoracją, ma również nieocenione właściwości odżywcze. Oczyszcza organizm z toksyn, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, wspomaga leczenie wielu chorób. Kiedy należy ją posiać, żeby wyrosła na Wielkanoc?

Czytaj artykuł 
REKLAMA

Ogród warzywny na balkonie? To świetny pomysł na wykorzystanie przestrzeni. A jeśli będziesz trzymał się kilku prostych zasad, to uprawa warzyw na balkonie stanie się źródłem prawdziwej przyjemności i kolorowych warzyw na talerzu.

Czytaj artykuł 

Niemal każda gospodyni trzyma w domu zapas różnych papierów spożywczych, przeznaczonych do pieczenia lub przechowywania żywności. W kuchni są one niezbędne — bez nich nie udadzą się żadne beztłuszczowe wypieki, trudno też będzie zapakować kanapki na drugie śniadanie. Na tym jednak nie kończą się ich zastosowania. Sprawdź, jak jeszcze je wykorzystać.

Czytaj artykuł 

Nowoczesny loft na wsi? Takie połączenie nie brzmi zbyt fortunnie. Surowe, industrialne przestrzenie nijak wpisują się do sielskiego klimatu prowincji, nawet tak urokliwej, jak hiszpańska Palencia. Tam właśnie zrealizowano niezwykły projekt domu-ruiny. Z zewnątrz wygląda jak sędziwy, nadszarpnięty zębem czasu budynek, jednak to, co dzieje się w jego wnętrzu, oczarowuje.

Czytaj artykuł 

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.