Znajdziemy w nich sporo witaminy C (dwa razy więcej niż ogórek), witaminę E, która odpowiada za hamowanie procesów starzenia i witaminę A - zwaną "witaminą wzroku". Jedzenie sałaty wspomaga leczenie niestrawności, bolesnych menstruacji, astmy, bezsenności, nerwicy, zaparć, cukrzycy, reumatyzmu i kamicy moczowej.
Godnym uwagi rodzajem sałaty jest rukola. Jak najbardziej nadaje się do uprawy doniczkowej. Stosunkowo niepozorna roślinka wyróżnia się spośród pozostałych ostrawym smakiem. W związku z jej niebanalnym posmakierm pieprzu, orzechu i chrzanu staje się idealnym dodatkiem do niemal każdej potrawy. Roszponkę również warto mieć zawsze pod ręką. Często dodaje się ją do różnego rodzaju sałatek. Ponadto zawiera wiele cennych związków będących niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest bogata w witaminę C, B i A. Sałata natomiast jest doskonałym kompanem wiosennych kanapek.

Domowa hodowla
1. Najbardziej odpowiednim podłożem jest podłoże uniwersalne do warzyw.
2. Mogą dojrzewać w nasłonecznionych, bądź półcienistych miejscach.
3. Nie wolno zapominać o ich częstym nawadnianiu, gdyż susza powoduje gorzknienie ich liści. Natomiast przy nadmiarze wody roślinka szybko nam zgnije.
4. Wysiew nasion sałaty do gruntu rozpoczyna się w okresie od wczesnej wiosny do późnego lata. W przypadku rokoli i roszponki odbywa się to podobnie - tzn. od maja do końca sierpnia.

5. Charakteryzują się stosunkowo krótkim okresem wegetacji. Pierwsze liście można już zbierać nawet po 6-8 tygodniach. Chcąc jednak przyspieszyć ten proces można przygotować rozsadę już w lutym, wysiać nasiona do pojemników, przykryć cienką warstwą ziemi i sukcesywnie podlewać.
6. Możemy je ustawić na parapecie okiennym, aby dostarczyć ich wystarczającą ilość światła i ciepła i po pojawieniu się pierwszych listków przesadzić do pojemniczków o średnicy ok. 5 cm.
7. Gdy nieco urosną przesadzamy je do ich stałych loków w dużych donicach na balkonie.

Nasze rady
1. Sałata jest warzywem, które nie należy długo przechowywać. Najlepiej zjeść ją jak najszybciej.
2. Jeśli jednak nie planujemy zjeść jej w dzień zbiorów (lub zakupu) nie powinniśmy jej myć. Nie umyta sałata dłużej zachowuje świeżość. Jeśli zjadamy tylko kilka listków - należy umyć je dopiero po oderwaniu.
3. Sałata powinna leżeć w lodówce nie dłużej niż tydzień.
4. To warzywo nie nadaje się do marynowania i mrożenia.
5. Listków sałaty nie powinniśmy kroić nożem (za wyjątkiem sałaty lodowej) - należy je rwać rękoma na mniejsze kawałki. Stal, z której zrobiona jest większość noży wchodzi w reakcje z enzymami sałaty, co powdoduje, że liście stają się gorzkie a smak mniej wyraźny.
6. Najwięcej witamin znajduje się w ciemniejszych liściach na zewnątrz warzywa.

W krótkim czasie jesteśmy w stanie sprawić aby nasze balkony zachwycały urokiem świeżości urzekały aromatem, a przede wszystkim wzmacniały nasze organizmy licznymi witaminami. Zatem do dzieła, nie ma na co czekać !
Aleksandra Staniszewska/Deccoria.pl
Foto: ©123RF/PICSEL; © Bauer