Sponsor serwisu Leroy Merlin logo
Rośliny domowe

Domowa uprawa kawy

Kawa arabska Coffea arabica to roślina z rodziny marzanowatych, zwany też kawowym drzewem lub kawowym krzewem. Pochodzi z Abisynii, Mozambiku i obszaru Wielkich Jezior Afrykańskich, gdzie jest dużym, dorastającym do 5 metrów wysokości, gęstym krzewem o skórzastych ciemnozielonych liściach.
Domowa uprawa kawy

Nam bardziej znana jest ta kulinarna strona kawy, a właściwie naparu z jej nasion, bez których wielu z nas nie wyobraża sobie poranka. Wyobraźcie sobie, gdyby tak nasiona do porannej kawy zerwać z własnego krzaczka?

Uprawa kawy jest możliwa w naszym klimacie (w domu lub w ogrodzie zimowym). Roślina ta jest dosyć kapryśna w pierwszych latach swojego rozwoju, ale przy prawidłowej pielęgnacji odwdzięcza się szybkim wzrostem i kwiatami po ok. 3-4 latach od siewu.  

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

                                     
Są dwie możliwości rozmnażania tej rośliny – siew nasion i rozmnażanie z sadzonek, przy czym zdecydowanie lepszym jest uprawa z siewu. W nasiona najlepiej zaopatrzyć się w sprawdzonych sklepach internetowych, które oferują nasiona świeże, pochodzące z importu i co niezwykle istotne - żywotność nasion kawy jest bardzo krótka, gdyż już nawet takie, które mają 21 tygodni, praktycznie nie mają już zdolności kiełkowania. Jeśli już zaopatrzymy się w odpowiedni materiał do siewu, możemy przystępować do działania. 

10 sposobów na wykorzystanie fusów z kawy!
 

Fot. Wikipedia

Kawę można wysiewać cały rok, najlepiej jednak wysiać je wiosną do doniczek z wilgotnym piaskiem, po uprzednim namoczeniu nasion w letniej wodzie przez ok. 24 godziny.  Napęczniałe nasiona  umieszczamy  grupami po 2 lub 3 sztuki. Optymalna temperatura do kiełkowania wynosi około 24-25°C. Dobrze jest takie doniczki przykryć folią.  Kiełkowanie następuje po kilku tygodniach i jest ono bardzo nierównomierne. Gotowe siewki przepikowujemy do kompostowej ziemi doniczkowej, a następnie przesadzamy latem już do ziemi odpowiedniej dla starszych roślin. Najlepiej, aby było to podłoże próchnicze, dobrze przepuszczalne i lekko kwaśne np. gotowe podłoże do cytrusów.

JAK PIEKNIE I ORYGINALNIE PODAC KAWĘ?  

Kawa wymaga stanowiska jasnego, ale nie na bezpośrednim i mocnym  słońcu. Miejsce powinno być ciepłe, wilgotne, bez dużych wahań temperatury i przeciągów. W lecie temperatura powinna wynosić ok. 25 °C, a podlewanie powinno być obfite, przy czym woda nie może zalegać na podstawce. Woda powinna być miękka, najlepiej przegotowana. Lubi zraszanie, a w ciepłe miesiące można wystawić doniczkę na taras lub na balkon.  Od kwietnia do końca lata kawę należy intensywnie nawozić nawozem niezawierającym wapnia, np. nawozem do różaneczników. Zimą wymaga ona spoczynku w temperaturze ok 15-16 °C i ograniczonego podlewania.

Kawa jest stosunkowo odporna na choroby i szkodniki. Najczęstsze problemy w jej uprawie, spowodowane są błędami pielęgnacyjnymi i skutkują masowym żółknięciem i opadaniem liści. Jeśli pojawia się już jakiś szkodnik (najczęściej przędziorek) to na okazach w zbyt suchych pomieszczeniach.

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!

  Fot. encyklopedia.multiflora.pl

Po około 3-4 latach od siewu pojawiają się pierwsze kwiaty o subtelnym i przyjemnym zapachu.

Kawa jest samopłodna, ale aby wydała nasiona, należy jej odrobinę w tym pomóc i  przenieść pyłek w kwiatka na kwiatek. Można to zrobić na dwa sposoby albo patyczkiem kosmetycznym, którym  delikatnie omiata się słupki i pręciki każdego kwiatka, lub w przypadku większej ilości kwiatów, powiewem powietrza np. machając nad rośliną gazetą.  Owoce kawy mają około 1 cm średnicy. Gdy są dojrzałe przybierają czerwony kolor.  

Zarejestruj się! | Dodaj galerię!


Fot. Wikipedia

Dojrzewanie trwa jednak bardzo długo – 8-12 miesięcy. W każdym owocu znajdują się zwykle 2 nasiona, które wyłuskuje się ze skórki palcami i suszy w ciepłym miejscu. Wysuszone nasiona praży się 10-20 minut na bardzo dużym ogniu na patelni, później mieli i zaparza. 

POZNAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA KAWĘ. KLIKNIJ!

Kopi luwak: najdroższa kawa świata. Kliknij!

Kawa chroni przed zawałem!

Gorzka prawda o kawie rozpuszczalnej

mgr inż. Patrycja Lipiec

Przeczytaj również:

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.