Artykuły

Zioła – suszenie i przechowywanie

Hodowla ziół to łatwe i przyjemne zajęcie, które nie tylko nas zrelaksuje, ale także przyniesie wiele korzyści i satysfakcji. Aby jednak w pełni czerpać z dobrodziejstwa natury, jakim są zioła, musimy wiedzieć, jak poprawnie je zbierać i przechowywać. Poniżej prezentujemy kilka zasad, jak suszyć zioła, aby nie straciły swych korzystnych właściwości.
Zioła – suszenie i przechowywanie
REKLAMA

Zanim przystąpimy do zbioru musimy zapoznać się z właściwościami poszczególnych gatunków, aby wiedzieć, jakie są jej wymagania oraz jakich części rośliny będziemy potrzebować.

Zbiór
Zbiór na suszenie musimy przeprowadzić w momencie, kiedy zioła są najbardziej aromatyczne, czyli najczęściej niedługo przed kwitnieniem (u niektórych gatunków również w trakcie kwitnienia).  Owoce i nasiona najlepiej zbierać jesienią. Zioła rosnące w ogrodzie należy zbierać w pogodne, bezdeszczowe dni, najlepiej rano, kiedy tylko zdążą obeschnąć z porannej rosy. Mokre rośliny trudniej ususzyć - ryzykujemy więc, że szybko zgniją. Jeśli chcemy, aby zebrane przez nas rośliny były maksymalnie aromatyczne, musimy zebrać je przed południem. Wysoka temperatura letnich dni powoduje wyparowanie z nich substancji odpowiedzialnych za silny zapach, który powraca dopiero wieczorem.

Zioła najlepiej ścinać sekatorem, ok 10-15 cm nad ziemią, dzięki czemu nie osłabimy ich i będą miały szansę szybko się odrodzić. Zebranych roślin nie umieszczamy w plastikowych, nieprzepuszczających powietrza torebkach. Zbieramy jedynie zdrowe i czyste rośliny.

Okres zbioru będzie zależał od wymagań poszczególnych gatunków, oraz rodzaju pobieranego przez nas surowca. W zależności od odmiany będziemy pobierać korzeń, kłącze, ziele, liście, owoce lub nasiona.

• Korzeń i kłącze – najlepiej zebrać je wiosną zanim roślina wypuści liście lub jesienią, już po obumarciu części zielonej
• Kwiaty – czas zależy od indywidualnego kalendarza kwitnienia gatunku. Zbieramy je jednak  w pełni rozkwitu, nigdy przekwitnięte.

Czarnuszka dobra na wszytko. Przeczytaj >>>

• Liście – najlepszą porą na zbiór jest okres przed kwitnieniem. Zbieramy tylko zdrowe, w pełni rozwinięte liście, bez plam, przebarwień i szkodników. Nie obrywajmy jednak wszystkich liści, jedynie jedną trzecią. Zbyt mocno osłabiona roślina może zmarnieć.
• Ziele – to nadziemna część rośliny, którą zbieramy zawsze w okresie kwitnienia. Rośliny o delikatnych łodygach obcinamy tuż nad ziemią.
• Owoce i nasiona – najlepiej zbierać w początkowym okresie dojrzewania. Odmiany o owocach mięsistych, zbieramy w suche i słoneczne dni. Te, o owocach suchych - odwrotnie - w pochmurne, przed obeschnięciem rosy, dzięki czemu nie będą się obsypywać.

Jak pielęgnować lawendę. Przeczytaj >>>

Suszenie
Zioła należy suszyć zaraz po zbiorze. Musimy pamiętać, aby nigdy nie suszyć ziół na słońcu, gdyż zabija ono olejki eteryczne w nich zawarte. Aby zachować to, co w ziołach najlepsze, należy wybrać zacienione, suche i koniecznie przewiewne miejsce, gdyż powietrze pochłania wilgoć. Pomieszczenie, w którym będziemy suszyć zioła powinno być czyste. Rośliny rozkładamy luźno na papierze, bibule, gazie lub płótnie. Możemy je również powiązać w niewielkie wiązki i rozwiesić na sznurku - tak, aby się nie stykały.

Apteka w ogrodzie: żyworódka pierzasta. Przeczytaj >>>

Gotowe zioła łatwo się kruszą. Po tym poznamy, że suszyły się wystarczająco długo. Czas suszenia zależy od warunków panujących w pomieszczeniu.  Zazwyczaj jest to okres od kilku dni do kilku tygodni. Jeśli bardzo zależy nam na czasie, możemy zioła suszyć w piekarniku, w temperaturze 30 – 60 stopni, rozkładając je na blasze i lekko uchylając drzwiczki.

Apteka w ogrodzie: oregano. Przeczytaj >>>

Przechowywanie
Zioła przechowujemy w suchych i szczelnych pojemnikach. Mogą nam do tego posłużyć szklane słoiki (najlepiej z ciemnego szkła), oraz materiałowe lub papierowe woreczki. Nigdy nie pakujmy ziół do plastikowych lub foliowych torebek i metalowych puszek. Przed umieszczeniem ziół w pojemnikach, upewnijmy się, że są dobrze wysuszone, inaczej mogą nam spleśnieć. Pojemniki należy trzymać w miejscu nie narażonym na działanie wilgoci i światła. Dobrze jest przechowywać zioła w całości, z łodygami, jak najmniej rozdrobnione. Dzięki temu, maksymalnie zachowają aromat.

Inne sposoby na zatrzymanie świeżości ziół
Nie wszystkie zioła nadają się do suszenia. Niektóre z nich (jak np. pietruszkę czy koperek) najlepiej jest zamrozić. Ponadto tak przechowywane zioła zachowują o wiele więcej świeżości niż te ususzone. Bardzo modnym od niedawna sposobem jest zamrażanie ziół w kostkach lodu. Aby w taki sposób zatrzymać świeżość naszych roślin, należy listki umieścić w formie i wolną przestrzeń uzupełnić wodą. Taka kostka z łatwością może być dodana później do potraw. Ponadto zamrażając w kostkach lodu drobne kwiaty zyskujemy piękną i oryginalną ozdobę stołu.

Apteka w ogrodzie: oczyszczanie organizmu Przeczytaj >>>

Dawnym sposobem na zachowanie ziołowego aromatu jest konserwowanie pędów w oleju roślinnym, oliwie z oliwek lub occie winnym. Aby uzyskać tę aromatyczną przyprawę wystarczy w butelce dobrej jakości oleju, oliwy lub octu, umieścić na trzy tygodnie parę gałązek naszego ulubionego zioła.

Przeczytaj również:

Apteka w ogrodzie: ostopest plamisty

Apteka w ogrodzie: czosnek

Apteka w ogrodzie: oregano

Apteka w ogrodzie: przywrotnik pospolity

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Dodaj komentarz

REKLAMA

Wasze komentarze (0)

Brak komentarzy

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Edytuj komentarz

Usuń komentarz

Czy na pewno chcesz usunąć komentarz do artykułu "Zioła – suszenie i przechowywanie"? Tej operacji nie można cofnąć.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.