Porady domowe

Drewno do kominka - jak wybrać i przygotować drewno na opał

Dąb, buk, grab, jesion — jakie drewno jest najlepsze do kominka? Dowiedz się, czym palić w kominku i jak przygotować drewno na opał.

Drewno do kominka - jak wybrać i przygotować drewno na opał
Najlepsze drewno do kominka pochodzi z drzew liściastych. Fot. 123RF/PICSEL

Dzięki kominkowi w domu jest ciepło, przyjemnie i klimatycznie. Jednak aby stworzyć w domu przytulny nastrój, trzeba naciąć szczap, gdy jest jeszcze ciepło i wybrać właściwy rodzaj drewna do kominka. Z kolei wybór odpowiednich narzędzi pozwoli nam uporać się z przygotowaniem drewna na zimę sprawnie i bez wielkiego zmęczenia.

Drewno do kominka — jakie najlepsze?

Do palenia w kominku najbardziej polecane jest drewno liściaste, ponieważ równomiernie się spala, nie tworzy dużego dymu i daje dużo ciepła. Dzięki temu kominek dłużej pozostaje czysty.

Wyróżniamy dwa podstawowe rodzaje drewna do kominka — twarde i miękkie. Natomiast najlepsze do palenia w kominku jest drewno twarde. W trakcie spalania daje najwięcej ciepła, ponieważ ma najwyższą wartość opałową, a do tego długo się pali, co sprawia, że można rzadziej dokładać drewna do kominka.

Twarde gatunki drzew:

  • grab
  • buk
  • dąb

Drewno bukowe to najbardziej popularne drewno opałowe, ponieważ posiada najmniej kory, nie sprawia problemów przy rąbaniu, a dodatkowo równomiernie i długo się pali. Właśnie dlatego najwięcej osób wybiera buk jako drewno do kominka.

Nieco gorsze, ale również często wykorzystywane, jest drewno miękkie. W porównaniu do drewna twardego jest dużo lżejsze, a przez to mniej kaloryczne i krócej się pali. Aby uzyskać tyle samo ciepła, ile wytwarza drewno twarde, będziemy musieli wykorzystać prawie drugie tyle drewna miękkiego.

Miękkie gatunki drzew:

  • lipa
  • topola
  • olcha

Do palenia w kominku nie nadaje się drewno pochodzące z drzew iglastych, które posiadają dużo żywicy. Podczas spalania żywica "strzela", brudząc otoczenie trudnymi do usunięcia plamami. Dodatkowo drewno iglaste do kominka nie jest polecane z tego względu, że bardzo dymi i pozostawia dużo sadzy w przewodzie kominowym.

Kolejną ważną sprawą jest wilgotność – w przypadku szczap wrzucanych do kominka nie powinna przekraczać 15-20 proc., co oznacza, że przed paleniem powinno być sezonowane (suszone) przez 12-18 miesięcy. Zbyt mokre kiepsko się tnie, a jeszcze gorzej pali – strasznie dymi i daje mało ciepła.

Jak ciąć drewno do kominka?

Zwykle drewno opałowe, które do nas trafia, to belki długości około metra. Trzeba je więc pociąć na mniejsze polana – 30-40 centymetrowe. Potrzebna jest pilarka. Ta powinna być lekka, wydajna i prosta w obsłudze. Idealnym rozwiązaniem są lekkie, akumulatorowe pilarki, które dzięki nowoczesnemu, wydajnemu silnikowi bezszczotkowemu doskonale radzą sobie z kłodami przeznaczonymi do palenia w kominku. Niewielka masa i brak męczących wibracji oraz hałasu sprawiają, że może się nią sprawnie posługiwać nawet osoba niewielkiej postury. Plusem takiego produktu jest także brak potrzeby stosowania mieszanek paliwowych oraz szybki, łatwy i prosty sposób odpalania urządzenia.

Na dodatek taka pilarka jest urządzeniem bezobsługowym i bezpiecznym w użyciu. Wyposażona jest w system automatycznego smarowania łańcucha, którego regulacja nie wymaga użycia specjalistycznych narzędzi. Natomiast dwustopniowy start i elektroniczny hamulec łańcucha zabezpieczają użytkownika przed przypadkowym uruchomieniem urządzenia i związanymi z tym wypadkami.

Zobacz więcej zdjęć

Potrzebny solidny stojak

Żeby praca była łatwiejsza i bezpieczniejsza, warto zaopatrzyć się też w ergonomiczny, stabilny stojak do cięcia drewna. Takie urządzenie pozwala bezpiecznie pracować bez pomocy innych osób: oferuje podziałkę umożliwiającą cięcie na szczapy określonej długości (dopasowane do wielkości kominka), z zabezpieczeniem przed wyrzutem drewna i konstrukcją, która uniemożliwia uszkodzenie łańcucha pilarki. Takim rozwiązaniem jest specjalny stojak. Nie dość, że można na nim bezpiecznie ciąć bloki długości metra, to na dodatek po pracy łatwo go poskładać i przechowywać w komórce czy piwnicy.

Łuparka zamiast siekiery

Grube kloce to kolejne wyzwanie, z którym trzeba się uporać. Można w tym celu sięgnąć po siekierę rozłupującą i ewentualnie zestaw klinów przeznaczonych do łupania drewna. Alternatywnym rozwiązaniem jest nowoczesna łuparka wyposażona w silnik elektryczny. Duża moc, wytrzymałość i bezpieczeństwo obsługi to najważniejsze cechy takiego narzędzia.

Zobacz więcej zdjęć

Drewno suche przez całą zimę

Ostatni element przygotowania opału do kominka to jego odpowiednie przechowywanie. Miejsce, w którym je składamy powinno być zadaszone, przewiewne i odizolowane od podłoża. No i wszystkie szczapy musimy ułożyć luźno, by ułatwić cyrkulację powietrza wokół nich. 

Jeśli natomiast nie dysponujemy zadaszonym pomieszczeniem, taki stos trzeba zabezpieczyć nieprzepuszczalną powłoką np. specjalną plandekę, która jest  mocna, odporna na rozdarcia i promieniowanie UV oraz posiada wzmocnione brzegi. Po zainstalowaniu takiej osłony zadanie jest wykonane.

Reklama

Przeczytaj również

REKLAMA
REKLAMA

Polecane artykuły

Ostatnio spodobało się

Informacja

Nie możesz dodać komentarza do tej treści. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.

Wyślij mailem

Informacja

Zgłoś nadużycie

Informacja

To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.
REKLAMA

Wyłącz to powiadomienie

Nie będziesz już więcej otrzymywać powiadomień do tego zdarzenia.
Państwa przeglądarka jest nieaktualna. Aby zapewnić większe bezpieczeństwo, wygodę i komfort użytkowania w tej witrynie, proszę zaktualizować swoją przeglądarkę.
Polub nas, aby otrzymywać niezliczone pomysły wprost na swoją tablicę!

Edycja zdjęcia

Obróć

Informacja

Zaloguj się

Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać najciekawsze artykuły oraz inspiracje z serwisu Deccoria.pl

Powiadomienia

Informacja

Nie możesz wykonać tej akcji. To okno zamknie się automatycznie za 3 sekundy.