Fot.123RF.com
Pieczywo od kilku lat zajmuje niechlubne pierwsze miejsce na liście najczęściej wyrzucanych przez Polaków produktów. Kupujemy go za dużo, słabej jakości i brakuje nam pomysłu na wykorzystanie nadmiaru.
Co zrobić z nadmiarem pieczywa?
- browni (przepis na filmiku poniżej),
- chleb lub bułki wystarczy cienko pokroić i wysuszyć w piekarniku nagrzanym na 150 stopni przez 15 minut. Powstaną w ten sposób chrupiące krakersy idealne do sałatki,
- pokruszony i podpieczony delikatnie chleb sprawdzi się w roli panierki,
- czerstwe pieczywo można wykorzystać zamiast maki do zagęszczania sosów i zup,
- suche pieczywo można zamienić w słotnie trufle.
Więcej odcinków Ekologicznie zobaczysz w ipla.pl
Jak przechowywać pieczywo?
Pieczywo powinniśmy przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Chleb zaraz po upieczeniu warto owinąć w naturalny materiał. Dzięki temu dłużej zachowa świeżości.
Skład dobrego chleba
- zakwas/ drożdże,
- maka najlepiej pełnoziarnista lub razowa,
- woda,
- sól.
Deccoria.pl